Уклоњена статуа генерала Роберта Е. Лија :: Semberija INFO ::

 

Уклоњена статуа генерала Роберта Е. Лија


РИЧМОНД - Висока статуа генерала Роберта Е. Лија који је предводио снаге Конфедерације током америчког Грађанског рата 1860-их година, уклоњена је данас са истакнутог мјеста у југоисточном америчком граду Ричмонду, престоници савезне државе Вирџинија.

Статуа генерала Лија на коњу, која је тешка 12 тона и висока шест и по метара склоњена је нешто више од годину пошто је гуверенер Вирџиније Ралф Нордам објавио планове да је уклони услијед масовних протеста на националном нивоу у вези са смрћу Џорџа Флојда, Афроамериканца који је умро током хапшења у Минесоти, преноси Глас Америке.


Флојдова смрт довела је до протеста на којима се захтијевала друштвена и расна правда широм свијета.

Планови гувернера Нордама били су померани због неколико тужби локалних становника који су се противили уклањању статуе, а све те тужбе је Врховни суд одбацио прошле недјеље.

Споменик генералу Лију подигнут је 1890. године у Ричмонду, који је такође служио као престоница Конфедерације, коалиције 11 савезних држава на америчком југу, које су се отцијепиле од САД убрзо пошто је Абрахам Линколн изабран за предсједника.

Конфедерација се одвојила како би очувала праксу да црнци могу да буду робови.

Критичари сматрају да статуа генерала Лија и других личности Конфедерације представљају симболе расизма и бијелачке супериорности.

Платформа висока 12 метара на којој се налазила Лијева статуа потпуно је прекривена графитима од прошлогодишњих протеста.

​Танјуг / Глас Српске