ЗАВРШЕН СКУП У ПОДГОРИЦИ! ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОРУЧИО: ПОЗИВАМ СВЕ КРШТЕНЕ ЉУДЕ ДА ПОДРЖЕ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА! :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕН СКУП У ПОДГОРИЦИ! ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОРУЧИО: ПОЗИВАМ СВЕ КРШТЕНЕ ЉУДЕ ДА ПОДРЖЕ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА!


Верници Српске православне цркве (СПЦ) из свих крајева Црне Горе окупили су се вечерас испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, поводом свечаног дочека патријарха српског Порфирија, а уочи најављеног устоличења митрополита Јоаникија сутра на Цетињу.

Порфирије и Јоаникије су стигли испред храма нешто пре 18 часова, а на скупу су и премијер Здравко Кривокапић, министри, посланици Демократког фронта и Демократа.

Окупљени носе званичне заставе Црне Горе, црквене заставе, тробојке, заставе Србије, певају Косову и Србији.

"Најрадије бих све вас и све грађане Црне Горе сместио у своје срце закључао у њега и заједно са вама се попео на Острог и препустио се молитвама светог Василија Острошког да он буде тај који нам даје упутства којим путем да идем и којим речима да општимо једни са другима", рекао је патријарх Порфирије.

"Ми смо се молили Богу да добијемо на челу ове древне светосавске Архиепископије достојног Архијереја и Господ је преко Сабора архијереја СПЦ је услишио наше молитве", рекао је патријарх који је на томе честитао и верницима.
"Велика је наша радост и спремни смо да је поделимо са свима и са раимокатолицима и другом децом Аврамовом - Јеврејима и муслиманима.

„Ако у братски загрљај зовемо њих, како онда да зовемо нашу брац́у која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обе руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај“, рекао је патријарх.

Пружамо им не једну руку него све руке као и своје срце, истакао је патријарх. Али молимо се и за нашу браћу овде да их Господ уразуми. Баш њих желимо да примимо више него било кога другог у братски загрљај, јер знамо као православни хришћани знамо да без обзира на то како неко себе доживљава, на било које и било какве разлике сви смо једно. Црква је јединствени кров и простор за све нас.

Патријарх српски Порфирије поручио је окупљенима испред храма у Подгорици да се овакви дани и догађаји описују у Светом писму.

„Овај дан дан и овај сусрет је по нашој вољи и израз је наших најдубљих жеља“, рекао је он.

Ми немамо непријатеље, иако неки људи Цркви Хрситову као и смаог Христа могу видети као непројатеље. Бог нас неће питати шта су нам учинили, већ шта смо ми њима, да ли смо посведочили распетог Христа? да ли смо спремни да чинимо као што је чинио блаженопочивши митрополит Амфилохје и као што је чинио и чини новоизабрани митролполит Јоаникије који су носили бреме оних који су подржали Цркву Христову и оних који то нису.

"Позивам све крштене људе да подрже митрополита Јоаникија и већ чујем неке како кажу да он није изабран. Ја кажем да јесте изабран легално", рекао је патријарх.

На питање патријарха да ли је владика Јоаникије достојан да буде митрополит, народ је одговоио усклицима "Достојан!" "Наравно да је достојан и то сви треба да знају!

Ја, немојте ми замерити што ћу рећи лично, вашег новог митрополита добро познајем, пријатељи смо, али много више од тога, браћа смо, знамо се од студентских дана, али не од када смо студирали богословске науке заједно, када смо се сабирали у студентској соби у Студентском граду у Београду, он студент философије, а ја студнет археологије. Сабирали смо се и имали смо само једно питање: Ко је тај Бог?"

(курир)