СКИДАЈУ МИНЕ И НЕ ПЛАЋАЈУ ПДВ :: Semberija INFO ::

 

СКИДАЈУ МИНЕ И НЕ ПЛАЋАЈУ ПДВ


Стране невладине организације које се, према тврдњама домаћих деминера и признању надлежних институција, незаконито баве деминирањем у БиХ зато што нису у складу са законом регистроване за обављање те дјелатности, нису уписане ни у регистар ПДВ обвезника.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ у одговору на наша питања наведено је да су “увидом у порески систем УИО утврдили да организације The Mines Advissory Group-MAG и NORVEGIAN PEOPLES AID (НПА) нису уписане у Јединствени регистар обвезника УИО по основу индиректних пореза”. Представници 11 домаћих деминерских организација крајем априла су указали на то, о чему је детаљно писао наш лист, да представништва страних невладиних организација (НВО) немају законом прописани статус правног лица и да због тога не могу уопште да буду акредитоване за бављење деминирањем у БиХ.

И поред тих упозорења, па чак и потврде од стране надлежних Министарства правде и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, да у Закону о удружењима и фондацијама БиХ нема правног основа да представништво страних НВО стекне статус правног лица, МАГ и НПА су уз благослов челних људи БХМАК-а несметано скидали мине по БиХ, а сада је званично потврђено да за то нису плаћали ПДВ.

Да зло буде веће, британском МАГ-у је 28. августа истекла и та незаконита акредитација на коју није имао право зато што је регистрован као представништво страних НВО. Према сазнањима нашег листа, под притиском јавности и домаћих деминера МАГ је тренутно обуставио рад, док је у норвешкој НПА у току контрола од стране инспектора УИО.

Домаћи деминери су у допису упућеном ресорном Министарству цивилних послова, Комисији за деминирање и БХМАК-у указали на неравноправан положај у којем се налазе у односу на МАГ и НПА, као и на то да те организације избјегавају плаћање ПДВ-а.

- За сваки задатак деминирања деминерска организација је дужна доставити БХМАК-у и уговор о реализацији тог задатка из кога је видљиво колика је финансијска вриједност уговора. У протеклом периоду ова два представништва имплементирала су десетине милиона марака деминерских задатака и оштетила буџет у милионском износу. Молимо вас да у оквиру ваших надлежности хитно реагујете и спријечите даље незаконито дјеловање представништава невладиних организација, јер не послују у складу са Законом о ПДВ-у, нису у систему фискализације и не издају излазне фактуре за извршене услуге, што значи да избјегавају регистрацију и плаћање пореских обавеза за разлику од домаћих деминерских организација - наводи се у допису домаћих деминерских организација.

Представник једне од њих - УЕМ из Сарајева Нусрет Чомор каже да домаћи деминери не траже никакве повластице, већ само да сви имају равноправан положај.

- То већ дуже вријеме није тако и зато смо упутили допис или боље речено вапај надлежним институцијама да реагују, доведу нас у равноправан положај и спријече незаконито дјеловање страних представништава - каже Чомор.

Утицај без одговорности

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да већ дуже вријеме некоме очигледно одговара хаотично стање у области деминирања.

- Они којима одговара хаос годинама спречавају да се та област законски уреди на прави начин. Тренутно стање је такво да многи имају огроман утицај, а никакву одговорност - каже Мајкићева.

(ГласСрпске)