МИТРОВИЋ: ЕРДОГАНОВА ПОСЈЕТА УБРЗАЋЕ ИЗГРАДЊУ АУТО-ПУТА САРАЈЕВО-БЕОГРАД :: Semberija INFO ::

 

МИТРОВИЋ: ЕРДОГАНОВА ПОСЈЕТА УБРЗАЋЕ ИЗГРАДЊУ АУТО-ПУТА САРАЈЕВО-БЕОГРАД


Foto: RTRS
Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић увјерен је да ће након данашње посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана БиХ изградња ауто-пута Сарајево-Београд кренути динамичније, и нагласио да је Српска прва кренула у активности и да не жели да вјерује да се овај пројект опструише из политичких разлога у ФБиХ.

- Мислим да ће посјета Ердогана отклонити и посљедње недоумице у вези с овим пројектом, ако их неко у БиХ још има - рекао је за сарајевски Дневни аваз Митровић, који ће бити један од учесника састанка са предсједником Турске.

Према његовим ријечима, ово је прилика да Ердоган својим присуством и ауторитетом укаже домаћим политичарима да је Турска заинтересована за овај пројекат и да очекује од БиХ да уради свој дио посла.

Митровић је додао да је јуче имао састанак с представницима турске компаније Ташјапи с циљем договора питања која су предуслов за почетак самих радова.

- Наиме, компанија Ташјапи је упутила драфт уговора према Аутопутевима Републике Српске јер је једини дио дионице који је у овом тренутку спреман за пројектовање, онај од Раче до Бијељине - објаснио је Митровић.

Он је наве да је, према његовим информацијама, прекјуче одржан састанак представника ресорног министарства из Турске и федералног премијера Фадила Новалића, на којем је разговарано о стварању предуслова за изградњу дионица од Брчког према Жепчу, односно дијела ауто-пута који пролази кроз Федерацију БиХ.

Митровић је изразио спремност да као министар у Савјету министара учествује у овој причи и у ФБиХ, па чак и да се финансира израда идејног пројекта и студије изводљивости за дионице од Брчког према Сарајеву и онда од Сарајева према граници са Србијом.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара подсјетио је да је Република Српска прва кренула у рјешавање питања трасе од моста на Сави према Бијељини.

- Не знам зашто то исто није урађено у ФБиХ, а на то питање треба да одговарају надлежни у том ентитету. Планирам сљедеће седмице састанак са премијером Новалићем, управо да видимо на који начин можемо убрзати процесе - рекао је Митровић.

Он је истакао да је повезивање Сарајева и Београда ауто-путем заједнички интерес свих у БиХ и нагласио да не жели да вјерује да се овај пројект опструише из политичких разлога у ФБиХ.
 
(СРНА)