ВУЧИЋ НАЈАВИО ИЗРАДУ ЈЕДИНСТВЕНОГ СРПСКОГ БУКВАРА “ТРЕБА ДА УЧИМО ОД ОНИХ КОЈИ СУ УМИЈЕЛИ ДА САЧУВАЈУ СВОЈ НАРОД” :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ НАЈАВИО ИЗРАДУ ЈЕДИНСТВЕНОГ СРПСКОГ БУКВАРА “ТРЕБА ДА УЧИМО ОД ОНИХ КОЈИ СУ УМИЈЕЛИ ДА САЧУВАЈУ СВОЈ НАРОД”


Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Предсједник Србије Александар Вучић поручио је на митингу у Београду да посебно жели да говори о српској националној консолидацији и рехабилитацији и о томе како српски народ треба да учи од других који су умијели да сачувају себе.

Ријеч је о томе, каже, да, иако имамо безброј неријешених националних проблема – а један је највећи и безброј је притисака са којима се суочавамо.

– То је КиМ, да морамо га сачувамо од оних који успјели и у најтежим временима да сачувају свој народ, себе и да и данас управљају свијетом и воде Европу – додао је он.

Подсјетио је да су Нијемци 1702. основали Пруско царство, а данас је то, подсећа, нека друга држава, додаје да је и Кафка писао на њемачком, да се у Стразбуру увијек говорило немачки…

– Али, Нијемци су знали да, чувајући, учећи и бринући о Гетеу, Шилеру … чувајући свој језик и псимо, своју културу, да остану јединствена нација и да поново постану снажни, моћни и најјачи у свијету – каже Вучић.
Додаје да су Срби бројчано мали народ, али довољно паметан, поносан и да разуме изазове који су пред нама.
Истиче да неће вечерас да говори само о ономе што људи воле да чују.

– Знам шта је пред нама, и знам да ме нисте бирали да бисте слушали само оно сто волите, већ оно што је најтеже и што се мора урадити да би Србија живела, да би вама било боље и да би Србија имала будућност – истиче Вучић.
Почело је, указује, да се разговара не само о Меморијалном центру у Јасеновцу, који ће Србија градити са РС, већ и о јединственом српском буквару, српској читанци за сву српску дјецу, ста год да уче, гдје год да уче и која год да им је земља матична.

– Јер, тако ћемо бити ближи једни другима, тако се уједињујемо, а да никог не угрожавамо – рекао је он.

Српска инфо