ОБОЉЕЛИ УЉЕ КАНАБИСА НАБАВЉАЈУ НА ЦРНОМ ТРЖИШТУ: ЧЕКА СЕ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ, А ОНДА ЈЕ СВЕ НА ВИЈЕЋУ МИНИСТАРА БИХ ЈОШ ЧЕКА НА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ОБОЉЕЛИ УЉЕ КАНАБИСА НАБАВЉАЈУ НА ЦРНОМ ТРЖИШТУ: ЧЕКА СЕ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ, А ОНДА ЈЕ СВЕ НА ВИЈЕЋУ МИНИСТАРА БИХ ЈОШ ЧЕКА НА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ


Свјетска здравствена организација недавно је још једном упозорила да је потребно што прије легализирати уље канабиса које би се употребљавало искључиво у медицинске сврхе. У БиХ је овај процес тек започео, а док се канабис не нађе у бх. апотекама, тешко обољели принуђени су га набављати на црном тржишту. 
 
Административне препреке

Како нам је казао Ирфан Рибић, предсједник Удружења КАНАБиХ, које се бави легализацијом канабиса, одлуку треба донијети Вијеће министара БиХ.

- Када је наша земља одговарала на Упитник Европске уније, једно од питања било је и легализација уља канабиса у медицинске сврхе. Тада је од нас затражено да им помогнемо. Потребно је прво да се састане радна група, а коначна одлука је на Вијећу министара – рекао је Рибић, који је један од оних којима је канабис помогао у лијечењу.
Рибић: Све је то далеко

Сматра да ће због бројних административних препрека цијели процес дуго трајати.
- Много је корака које треба урадити. Легализација је далеко. Прво канабис треба скинути с листе опојних дрога па пребацити у другу табелу. Надлежност потом прелази из једног у друго министарство – каже Рибић.
 
Позитивни примјери

Медицински канабис већ се неколико година легално може купити у апотекама у Словенији, Хрватској, Сјеверној Македонији и многим земљама Европске уније. Обољели од рака и других тешких болести из БиХ принуђени су илегално долазити до канабиса, рискирајући да ће кривично одговарати. Углавном се одлучују за наруџбе путем интернета или од дилера.
- Свјетска здравствена организација већ годинама заговара легализацију. Бројни су случајеви и позитивни примјери који показују да је канабис врло учинковит - додаје Рибић.
 
На интернету 24 марке

Иако је забрањено, уље канабиса увелико је у продаји путем огласа на интернету. Тако се у једном од огласа из Сарајева наводи да доза кошта 24 КМ те да је уље веома дјелотворно за бројне болести. Купац гарантира да се ради о чистом канабису.