Завршени комеморација и укоп 19 жртава у Поточарима :: Semberija INFO ::

 

Завршени комеморација и укоп 19 жртава у Поточарима


СРЕБРЕНИЦА - Укопом посмртних остатака 19 ексхумираних и идентификованих сребреничких Бошњака настрадалих у јулу 1995. године, завршена је данашња комеморација и обиљежавање 26 година од тог страдања, а колона аутомобила и аутобуса напушта Поточаре.

Укопу су претходили вјерски обред, емитовање видео-порука и обраћање званичника, те полагање цвијећа код меморијалног камена у Меморијалном центру.

Овогодишњој комеморацији у Поточарима, између осталих, присуствовали су чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер те чланови дипломатског кора у БиХ, али у знатно мањем броју него претходних година.

Комеморацији је присуствовало неколико хиљада грађана, од којих велики број из Санџака у Србији, међу којима су били посланик у Скупштини Србије Мухамед Зукорлић и предсједник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић.

У Поточарима је најбројнија била делегација Црне Горе коју је предводио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, а у којој су и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић, реис Исламске заједнице Црне Горе Рифат Фејзић, бројни посланици...

Џаферовић је рекао да је ово  мјесто на којем је тешко говорити јер овдје све говоре хиљаде бијелих нишана, зелени табути и сузе мајки које оплакују своју дјецу.

- На овоме мјесту, у сребреничкој долини туге, човјек осјећа да би могао вјечно шутјети. Та шутња била би једини ваљан одговор пред количином патње, страха и зла на које подсјећа овај дан - истакао је Џаферовић.

Након клањања џеназе за 19. идентифицираних жртава геноцида у Сребреници присутнима се обратио врховни поглавар Исламске заједнице у БиХ реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Како је рекао Кавазовић, Сребреница је мјесто убијања људи пред очима Европе које то нису жељеле видјети.

- Памтимо сваку невину жртву и сваког злочинца и чекамо правду - казао је Кавазовић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић обратио се присутнима путем видео поруке казавши да је одговорност на политичарима да се Сребреница никад више не понови.

-Будућност се неће моћи градити без искреног односа према прошлости - изјавио је Милановић.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Ерик Нелсон изјавио је у видео поруци да злочини и пресуде нису огледало цијелог народа.

Истакао је да судске пресуде за оне који су починили злочин потцртавају индивидуалну одговорност и да се треба надати да ће донијети осјећај правде породицама жртава.

Он се у име америчког народа „придружио свима који у БиХ оплакују више од 8.000 жртава убијених у том граду 1995. „и додао да је „порицање геноцида у Сребреници или слављење таквих дјела неприхватљиво и подрива међусобно повјерење потребно за стабилну, просперитетну и мирну будућност“.

-САД позивају све политичке лидере да се суздрже од отварања рана из прошлости запаљивом реториком која уноси подјеле, као и од искориштавања и манипулисања оставштином ратова из деведесетих година. Истинско лидерство захтијева хитне и конкретне потезе на промоцији помирења уз саосјећање и достојанство те заједничко улагање и рад на заједничкој будућности за све народе у БиХ - поручио је Нелсон.

Мило Ђукановић казао је да у Поточарима ријечи губе на значају.

- Мир њиховим душама. Да се никада не понови - написао је Ђукановић.

Према подацима Организационог одбора, ово је двадесети укоп страдалих у Меморијалном центру.

У општини Сребреница и локалним установама данас и сутра су нерадни дани због обиљежавања сјећања на бошњачко и српско страдање.

Данашњи скуп обезбјеђује Полиција Републике Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ.

Комеморација је протекла мирно и није било никаквих инцидентних ситуација.

Агенције