БОШЊАЦИ БОЈКОТОВАЛИ ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ СВИМ НЕВИНО СТРАДАЛИМ СРЕБРЕНИЧАНИМА :: Semberija INFO ::

 

БОШЊАЦИ БОЈКОТОВАЛИ ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ СВИМ НЕВИНО СТРАДАЛИМ СРЕБРЕНИЧАНИМА


Одборници српске националности у Скупштини општине Сребреница данас су минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим Сребреничанима у протеклом рату, док су Бошњачки одборници бојкотовали данашњу комеморативну сједницу локалног парламента.

Заједничко одавање почасти жртвама обављено је поводом обиљежавања 29 година од страдања Срба и 26 година од страдања Бошњака из ове локалне заједнице.

Свјесни великих људских страдања у Сребреници, одборници су прије 14 година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

Приликом недавног усвајања резолуције о страдању Срба у сребреничком крају у 20. вијеку, којом су осуђени сви злочини почињени у бившој Југославији, Бошњаци су напустили скупштинску сједницу и њихови одборници, који чине коалицију "Моја адреса Сребреница", донијели су закључак да не присуствују данашњој сједници.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић, који је сазвао сједницу јер је то бојкотовао предсједник Ћамил Дураковић, рекао је Срни да треба поштовати све жртве и да су бошњачки одборници недоласком на комеморативну сједницу послали ружну поруку јер је то нецивилизацијски однос према жртвама.

- Бошњачки одборници, којих је шест у сребреничком парламенту, су данашњим бојкотом комеморативне сједнице показали да негирају српске жртве. Они занемарују чињеницу да је сазив Скупштине општине, који је бројао више одборника и у којем су већину чинили Бошњаци, прије 14 година закључио да су у посљедњем рату на подручју ове општине страдали припадници и српског и бошњачког народа и да им треба заједнички одавати пошту - истакао је Павлвоић.

Он је додао да је тадашњи скупштински сазив био компетентнији за доношење такве одлуке јер су скоро сви тадашњи одборници били учесници рата.

Павловић је позвао бошњачке одборнике да се врате у скупштинске клупе и наставе заједнички рад на пројектима које су започели и према утврђеном програму рада.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да су српски одборници данас послали поруку да поштују све жртве којима су одали пошту, док је бошњачка страна нецивилизацијски пропустила прилику да то учини политизујући и своје и туђе жртве.

- Ако поштујемо туђе жртве можемо очекивати да и други поштују наше. Међутим, садашња бошњачка гарнитура у локалној власти у Сребреници жели да одређује чије жртве треба поштовати иако је одлука о томе донесена у далеко сложенијим условима, кад су скоро сви одборници били ратни ветерани. Они су закључили да су злочини почињени и жртве биле на свим странама и да их се треба сјећати и одавати им пошту, што садашњи бошњачки представници опструишу и то је жалостан и нецивилизацијски однос према жртвама - поручио је Грујичић, осуђујући искључивост бошњачких одборника.

Он је рекао да се прошлост не може промијенити, али да се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе.

- Као одговорни људи, сваке године одајемо почаст невино страдалим становницима наше општине.Не смијемо заборавити жртве и догађаје, али морамо се окренути будућности. То нам је дуг и обавеза према онима који су изгубили животе у протеклом рату и према њиховим потомцима - рекао је Грујичић.

Према његовим ријечима, злочини су почињени над свим народима, али Срби не желе никога присиљавати да призна злочине као што други желе да наметну Србима и приморају их да признају наводни геноцид који се и према најновијим резултатима рада међународне комисије није догодио.

- На нама је да чувамо мир, опомињемо да се опростити мора, али да се злочини не смију заборавити, а треба стварати услове за бољу будућност становника у овом мјесту којих је нажалост, све мање јер још нисмо успјели да зауставимо тенденцију одсељавања из Сребренице која остаје све празнија и то представља највећи проблем ове средине - нагласио је Грујичић.

Он је поручио да свако ко је чинио злочине у име било кога треба да одговара, те да је као начелник општине спреман дати допринос свим институцијама које на законит и праведан начин трагају за истином и правдом.

Грујичић је позвао све организаторе и учеснике обиљежавања сјећања на страдање народа Сребренице да ови дани протекну у миру, достојанству, међусобној толеранцији, да се свако у свом миру и болу присјети најмилијих који су изгубили живот, те да не учине ништа што би негативно утицало на становнике који овдје остају да живе.
 
(СРНА)