НАША БОРБА СА КОВИДОМ ПРОМОВИСАНА У БАЊАЛУЦИ :: Semberija INFO ::

 

НАША БОРБА СА КОВИДОМ ПРОМОВИСАНА У БАЊАЛУЦИ


Књига “Наша борба са ковидом”, аутора проф. др Златка Максимовића, промовисана је у сриједу, 7.јула, у Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци. Промоцији је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ова изврсна монографија у суштини представља ретроспективу свих активности у посљедњих годину и по дана и навео да ће бити предмет изучавања на студијама.



“То нам може помоћи да добијемо повратне информације да ли смо добро радили у посљедњих годину и по дана када се говори о управљању овом кризом у Републици Српској”, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да ова монографија на неки начин представља пожртвованост и храброст здравствених радника који су у том периоду радили, и на неки начин је посвећена свима њима кроз приказ болнице у Бијељини.

Шеранић је честитао Максимовићу, здравственим радницима болнице у Бијељини који су, уз аутора, дио ове монографије, као и рецензентима, те изразио задовољство што аутор планира промоције и ван граница Републике Српске.



Максимовић, који је директор Болнице “Свети врачеви” у Бијељини, рекао је новинарима да је у питању прва монографија у Европи ове врсте – споја науке и струке у области менаџмента у здравству, епидемиологије и инфектологије.

Он је истакао да је књига настала с циљем упознавања стручне и шире јавности о доприносу бијељинске Болнице “Свети врачеви” у борби са пандемијом вируса корона.

“Написали смо како смо радили током пандемије у болници Бијељина заједно са ресорним министарством, Институтом за јавно здравство и Фондом здравства Републике Српске”, навео је Максимовић.
Максимовић је рекао да су критике позитивне, те додао да се књига преводи на енглески и руски језик и да су планиране промоције у Фочи, Мостару, Русији и Америци и другим мјестима.

Рецензент монографије и епидемиолог Биљана Мијовић са Медицинског факултета у Фочи истакла је да је ријеч о јединственој монографији и да свједочи о томе како су све тражени одговори за грађане Бијељине, али и далеко веће околине.

Мијовићева је истакла да су се рецензенти изјаснили да књига може да се користи, не само на основним студијама медицине, већ и на вишим нивоима медицине и сродних грана, на мастеру јавног здравља, али и у другим гранама.

Агенције