ДЕЛТА ВАРИЈАНТА МОГЛА БИ ДА УПРОПАСТИ ЉЕТО :: Semberija INFO ::

 

ДЕЛТА ВАРИЈАНТА МОГЛА БИ ДА УПРОПАСТИ ЉЕТО


Веома заразна делта варијанта вируса корона сада чини око 40 одсто нових случајева инфекције у Француској, рекао је данас портпарол Владе Габријел Атал.

Атал је рекао да је најбољи начин да се побиједи вирус наставити вакцинацију, чиме ће се избјећи оштре мјере рестрикције и затварања. Он је апеловао да се сви грађани вакцинишу.

Удио ове варијанте удвостручио се у протекле три седмице. Прве седмице удио делта варијанте износио је 10 одсто, наредне 20 и прошле седмице 40 одсто.

- Ова варијанта је опасна и брза и гдје год да се појави може да упропасти љето - рекао је Атал новинарима.
Атал је рекао да се ситуација погоршава у 11 великих урбаних средина, а посебно у
региону Ил-де-Франс у коме се налази Париз.

Стопа инфекције у Паризу удвостручила се за протеклих седам дана.

- Добијамо све више забрињавајућих сигнала и могли бисмо да видимо исти развој ситуације као у неким сусједним земљама - рекао је он.

Министри ће се састати у понедјељак, 12. јула, како би разговарали о пријетњи коју представља четврти талас, рекао је Атал, додајући да Влада разматра све опције, укључујући обавезну вакцинацију здравствених радника.

- Не желим да стигматизујем ниједну професију. Вакцинација није казна, већ шанса. Желим да о томе разговарамо без страсти, смирено - рекао је министар здравља Оливије Веран на састанку са представницима здравствених радника
 
(СРНА)