Скупштина Косова усвојила резолуцију о Сребреници :: Semberija INFO ::

 

Скупштина Косова усвојила резолуцију о Сребреници


ПРИШТИНА - Скупштина самопроглашеног Косова данас је усвојила резолуцију којом „осуђује геноцид у Сребреници у јулу 1995. године".

Претходно су посланици Српске листе напустили сједницу Скупштине.

Позивајући се на више међународних докумената и резолуција о људским правима те оним о Сребреници, међу којима је и Резолуција косовске скупштине, донесена на данашњи дан 2005. године, у документу се истиче да су „након насилне окупације Сребренице, која је била заштићено подручје УН-а, оружане снаге босанских Срба, потпомогнуте и подржане тадашњим режимом Републике Србије, 11. јула 1995. године, плански убиле више од 8.000 Бошњака, силовале велики број жена, присилно протјерале више од 25.000 старијих особа, жена и дјеце“.

Резолуцијом се најоштрије осуђује „свака тенденција намјерног и јавног негирања геноцида у Сребреници с циљем оцрњавања жртава и прикривања мотива почињених злочина“.

У закључцима се косовска влада и друге институције позивају да одају почаст жртвама Сребренице, а подсјећа се да је и европски парламент 11. јули прогласио Даном сјећања на геноцид у Сребреници.

Вучић: политичко иживљавање над Србима биће настављено

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је уочи усвајања резолуције о Сребреници да очекује наставак усвајања те резолуције и да ће се у неким парламентима у региону „наставити са политичким иживљавањем над Србима“.
-Као што сам најавио када је било усвајање такве резолуције у црногорском парламенту да ће кренути поплава таквих резолуција у већини парламената у окружењу, да се сви јасно изјасне да су Срби починили геноцид и да покажу своје опредељење, тобоже, за добросуседске односе, а у ствари да Србији задају ударац - рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да изненађује то што је „Подгорица била ревноснија од Приштине“ и да ће, нажалост, остати уписано да је Подгорица претекла Приштину по том питању.

-Те резолуције наставиће се, верујем да можемо да их избегнемо у неким регионалним парламентима и то због добрих пријатељских односа, а у некима нећемо моћи. Они ће наставити са политичким иживљавањима над Србима - рекао је Вучић.

​Глас Српске