ШПЕДИТЕРИ У БИХ ОД 1. ЈУЛА ЦАРИЊЕЊЕ РОБЕ ОБАВЉАЋЕ ЕЛЕКТРОНСКИ :: Semberija INFO ::

 

ШПЕДИТЕРИ У БИХ ОД 1. ЈУЛА ЦАРИЊЕЊЕ РОБЕ ОБАВЉАЋЕ ЕЛЕКТРОНСКИ


На границама БиХ од првог јула уводе се нова правила. Почиње електронско царињење робе или тзв. царина без папира. Овај корак напријед омогућио је нови Закон о царинској политици БиХ.

Шпедитери, извозници и увозници у БиХ од 1. јула царињење робе обављаће путем НЦТС електронског система израђеног према техничким и функционалним стандардима ЕУ. Досадашњу процедуру пријављивања возила и робе на свакој граници замијениће електронска комуникација и размјена порука и података.

- Ово је сада, заиста, један велики бенефит за пословну заједницу, за превознике, за убрзање поступака на граници - изјавила је Душанка Остојић, шеф Одсјека за интерну подршку Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Овим резултатима претходиле су законодавне припреме од 2015. године, којима је омогућено да Управа за индиректно опорезивање добије надлежност за издавање дигиталног квалификованог потписа. Технички, систем је финализован уз финансијску подршку Европске уније.

Управа за индиректно опорезивање тиме стиче услов да постане чланица Конвенције о заједничком провозу на нивоу ЕУ. Ријеч је о систему који користе чланице Европске уније, али и Србија, Сјеверна Македонија и Турска као и земље ЕФТА - Швајцарска, Норвешка, Лихтенштајн и Исланд.

- Наш је задатак да кад кренемо 1. јула 2021. године са провозом на националном нивоу да у току годину дана испунимо још одређене услове који су пред нама и онда након годину дана постајемо дио провозног система Европске уније - нагласила је Свјетлана Перковић, помоћник директора Сектора за информационе технологије УИО БиХ.

НЦТС систем скратиће вријеме задржавања на граници. Једном поднесена декларација прати цијели ток транспорта и у сваком тренутку се зна гдје се роба налази.

- Тиме се проширује и чини наш подсистем компатибилним са већим европским системом. Транзитни поступак ће бити ефикаснији и бржи - каже Данијел Бањац, вођа смјене царинског терминала Градишка.

Управа за индиректно опорезивање БиХ припрема нове електронске услуге.Подношење увозних и извозних царинских пријава, ПДВ и акцизних пријава, разне захтјеве овјераваће дигиталним потписом од половине идуће године. Циљ је потпуни прелазак на беспапирно пословање са обвезницима индиректних пореза до краја наредне године.
 
(РТРС)