Меркел и Макрон траже састанак врха Европске уније и Путина :: Semberija INFO ::

 

Меркел и Макрон траже састанак врха Европске уније и Путина


ПАРИЗ - Француска и Њемачка данас су предложиле састанак на врху Европске уније и руског предсједника Владимира Путина како би се побољшали односи тог савеза и Русије, открило је двоје дипломата.

Сусрет је планиран након састанка америчког предсједника Џозефа Бајдена и Путина који се догодио раније овог мјесеца у Женеви, а разлог је незадовољство Париза и Берлина чињеницом да се однос Европске уније према Русији протеклих година своди само на санкције, преноси агенција Ројтерс.

"Морамо расправити како да изађемо из ове негативне спирале, али морамо наступити уједињено", рекао је један европски дипломата додајући да би се балтичке државе могле противити самиту.

Није још јасно да ли би такав сусрет укључивао свих 27 лидера чланица Уније или само предсједницу Европске комисије Урсулу фон дер Лејен и предсједника Европског савјета Шарла Мишела.

Сусрети на том нивоу прекинути су након интервенције Русије на Криму 2014.

Лидери Европске уније о новој стратегији управљања и све горим односима с Русијом разговараће од четвртка на дводневном самиту у Бриселу.

"Њемачка и Француска су дале неке идеје за расправу у ЕУ о Русији. Меркел је раније поменула да с Русијом и Кином на највишем нивоу не би требало да разговарају само САД. Русија је сусјед, а такав је формат већ постојао 2007. у Финској", рекла је за Ројтерс особа упућена у предстојећи састанак о Русији.

Стратешки документ Европске комисије и дипломатске службе ЕУ раније овог мјесеца показао је да упркос годинама тензија "ЕУ и Русија имају темељну заједничку одговорност за мир и безбједност на европском континенту".

Иако Запад оптужује Русију за кибернетичке нападе, кампање дезинформисања и друга дијела, што Кремљ одбацује, највећа држава на свијету је и пети највећи трговински партнер Европске уније, док је европски блок највећи страни инвеститор у Русију.

Танјуг / Глас Српске