САОПШТЕЊЕ ГО ОСТА ВРС Бијељина: Затворена сједница? :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ГО ОСТА ВРС Бијељина: Затворена сједница?


Вјеровали или не 13. јуна  т.г. одржана је прва сједница Скупштине РО ОСТА-ВРС Бијељина у просторијама  КЦ Бијељина и по својој форми била је то „затворена“ сједница. Овакве затворене сједнице биле су честа појава педесетих - шездесетих године прошлог вијека.

Сједницом предсједовао је Перо Млађеновић уз ,,асистенцију“ Јове Марковића, предсједника РО Бијељина. Састављен је списак „званица“ које могу ући у салу и присуствовати Скупштини. Да би одлука о забрани уласка у салу непожељним била испоштована до краја, у једном моменту организатор је затражио и асистенцију  полиције.
Убрзо ћемо доћи  и до оговора зашто је изборна Скупштина РО Бијељина била затворена'', наведено је у саопштењу за јавност ГО ОСТА ВРС Бијељина.

Како се тврди у саопштењу, Изборној скупштини из Општинског одбора  Угљевик присуствовали су „делегати“ (њих четворица),  који нису  изабрани на  њиховој изборној  скупштина, као и чланови Општинског одбора, који по статуту на изборној скупштини немају право гласати, јер нису изабрани делегати.  Предсједавајући је десеторици колега из Угљевика дозволио да гласају, а по Статуту  ни један од њих није имао право да  гласа.
Предсједавајући позива на скупштину и колеге из  Брчког, њих једанаест да и дозвољава им да пуноправно гласају и доносе одлуке.
Брчанска организација, због специфичног уставно правног  положаја, код суда у Брчком  регистровала се као засебна Организација проистекла из Одбрамбено отаџбинског рата. (ОО ОСТА ВРС ДБЧ БИХ)
Предсједавајући Перо Млађеновић  као легитимне делегате Скупштине ГО Бијељина  прихвата чланове   РО Бијељина, Ј. Марковића и В. Грабовичкић, што је, такође, противстатутарно.
Током сједнице ова два члана РО Бијељина  предлажу један другог за чланство у Регионалном  одбору, за нови  четвотогодишњи  мандат.
 Од почетка до краја избора скупштина је била противстатутара, јер није утврђено легитимиитет делегата и није утврђен кворум. Скупштина није имала кворум за рад, гласање и одлучивање. Вјероватно је то разлог зашто је ова Изборна скупштина  била „затвореног“ типа, јер су новоизабрани чланови РО Бијељина и чланови Организације знали да немају подршку скупштине ГО Бијељина. Поједнци из  Организације, знајући да на легитиман начин немају изгледа да поново буду бирани на дужности у Организацији, одлучили су се за  овај метод „затворене“ сједнице како би сами себе предлалагали и бирали. Закључак  је, да је организатор,  колеге из Брчког и Угљевика нечасно  употребио да би остварио своје амбиције у Организацији. Против ове нелегалне скупштине наш ГО  обавијестио је в.в. предсједника Организације и замјеника Предсједништва Скупштине у Бањлуци, са приједлогом да се ова Скупштина поништи и да све у Скупштини РО Бијељина  врати на стање прије 13.јуна. текуће године'', став је ГО ОСРА ВРС Бијељина.