ФОРМИРАЊЕ ЛИСТЕ ЛИЈЕКОВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ФОРМИРАЊЕ ЛИСТЕ ЛИЈЕКОВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ


Удружења пацијената, путем Меморандума о сарадњи, заједничким снагама активно се укључују у процес заговарања промјене регулаторног оквира који се односи на формирање листи лијекова Републике Српске. 

Како је најављено, потписивање Меморандума о сарадњи удружења пацијената биће у петак, 26. јуна у Хотелу ,,Босна'' у Бањалуци. Потписници меморандума су представници:  Удружења стомичара ИЛЦО-СТОМА РС, Удружења грађана ,,Срце на длану", Удружења обољелих од хемофилије, Савеза за ријетке болести Републике Српске, Савеза жена обољелих од рака дојке ,,Искра”, Удружења дијабетичара Приједор,  Удружења обољелих од епилепсије Републике Српске, Удружења дијабетичара ,,Диабета" Бијељина, Удружења дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње, Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске, Удружења Диабет Но1, Удружења мултипле склерозе Републике Српске, те Удружења грађана ,,Мултипла склероза'' регије Источна Херцеговина.

Потом ће услиједити свечано потписивање Меморандума о сарадњи удружења пацијената који дјелују на подручју Републике Српске, а у оквиру реализације пројекта Јачање интегритета у процесу креирања листи лијекова у БиХ.
Транспарентност, отворености и укљученост су кључни принципи који доводе до жељене промјене и укључења пацијената у процес креирања листи лијекова.

Потписивањем Меморандума о сарадњи оснажује се позиција удружења пацијената и формира јединствен глас за покретање промјена. Отвореност и транспарентност јавне управе је од виталног значаја како би ставови пацијената били рефлектовани у одлукама које се односе на листе лијекова, те пацијенти имали на располагању лијекове који им пружају највећу могућу здравствену корист у односу на доступна јавна средства.

Пројекат ,,Јачање интегритета у процесу креирања листи лијекова у БиХ” подржан је од Владе Швицарске, компаније Роцхе д.о.о. – Роцхе Лтд. и Удружења иновативних произвођача лијекова у БиХ, а проводи га Нет Цонсултинг д.о.о'', потврђују организатори.

Семберија инфо