ШВЕДСКИ ПАРЛАМЕНТ ИЗГЛАСАО НЕПОВЈЕРЕЊЕ ПРЕМИЈЕРУ ЛОФВЕНУ :: Semberija INFO ::

 

ШВЕДСКИ ПАРЛАМЕНТ ИЗГЛАСАО НЕПОВЈЕРЕЊЕ ПРЕМИЈЕРУ ЛОФВЕНУ


Шведски парламент изгласао је, на захтјев коалиције десног центра и крајње деснице, неповјерење социјалдемократском премијеру Стефану Лофвену, ослабљеном након избора 9. септембра који нису дали увјерљивог побједника.

Од укупно 349 заступника у парламенту, њих 204 гласало је против повјерења премијеру. Против су се изјаснили сви заступници Алијансе (конзервативци, либерали, центристи и хришћански демократи) те заступници крајње десне странке Шведски демократи.

“Шведској треба нова влада која ће имати велику политичку подршку за спровођење реформи”, рекао је прије гласања конзервативни лидер Улф Кристерсон, преноси агенција АФП.
Предсједник парламента, конзервативац Андреас Норлен, мора сада у најкраћем року на консултације о формирању нове владе да позове представнике свих странака у Риксдагу, једнодомном шведском парламенту.
Након ослабљеног Стефана Лофвена, сада Улф Кристерсон, лидер Умјерених, жели да добије мандат за састављање владе и предложи владу деснице.
Стефан Лофвен је јасно дао на знање након гласања да намјерава наставити “служити својој земљи” као премијер.
Лофвенову мањинску коалицијску владу лијевог центра чине његови социјалдемократи и Зелени, а подржава их неслужбено Странка љевице (бивши комунисти).
Коалиција лијевог центра задржала је тијесно вођство након парламентарних избора освојивши 144 мјесто, тек једно више од Савеза деснице и центра.

Осим тога, без обзира на најгори изборни резултат у вишедеценијској историји, социјалдемократи су и даље најјача странка Шведске, далеко испред Умјерених (конзервативци) и Шведских демократа (крајња десница).
Шведски демократи имају 62 мјеста и откако су 2010. ушли у парламент ниједна странка није жељела с њима у коалицију, јер заговарају супериорност бијелаца.
Лофвен, који остаје на дужности техничког премијера док трају консултације, упозорио је управо на тај момент.
Ако Алијанса одабере да влада као најмањи блок, тада ће потпуно зависити о Шведским демократима”, рекао је Лофвен.

Лидер Шведских демократа Акесон поновио је да његова странка жели награду након подршке Алијанси, а то је да учествује у политици земље.
“Учинићемо све што је у нашој моћи да спријечимо сваки покушај формирања владе, учинићемо све да смијенимо сваку владу која нам не би допустила разуман утицај у политици земље у складу с нашим изборним резултатом”, био је рјечит Акесон.

Алијанса Умјерених, центра, либерала и либералних демократа рекла је да неће преговарати са Шведским демократима који желе замрзнути имиграцију, а позива и на референдум о останку или изласку Шведске из Еуропске уније.

Ако преговори о новој влади не успију, Шведска ће у року од три мјесеца морати на нове изборе који би тешко могли донијети битну промјену па је вјероватније да ће се постићи неки компромис, пише агенција Ројтерс.