Кошарац: БиХ има много тога што може понудити туристима :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: БиХ има много тога што може понудити туристима


Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац учествује данас, у оквиру радне посјете Грчкој, на 66. састанку Комисије за Европу Свјетске туристичке организације УН-а (UNWTO), који се одржава у Атини.

У фокусу овогодишњег форума су актуелна ситуација и опоравак туристичког сектора у свјетлу глобалне здравствене кризе проузроковане пандемијом вируса корона.

Кошарац је истакао да је туризам посљедњих година један од покретача економије у БиХ, те да је у периоду прије пандемије забиљежен значајан раст у овом сектору - од 2010. до 2019. године за 250 посто.

''Нажалост, корона вирус је тај тренд зауставио. Година иза нас била је пуна изазова на које ниједна економија није била спремна. Туризам је привредна грана која је, како у БиХ, тако и на глобалном нивоу, највише погођена пандемијом. Сви смо свјесни да ће опоравак бити дуготрајан и тежак'', истакао је Кошарац обраћајући се учесницима данашњег састанка.

Он је нагласио да опоравак туристичког сектора у Републици Српској и Федерацији БиХ у постпандемијском периоду захтијева креативне политике, које ће уз огроман туристички потенцијал бити кључни услов за обогаћивање понуде и пружање нових садржаја интересантних како за домаће, тако и стране туристе.

''Чињеница је да БиХ има много тога што може понудити туристима, као и изузетан потенцијал за развој разних видова туризма базираних на специфичним потребама туриста. Поносни смо на наше олимпијске љепотице, посебно на Јахорину, регионалног лидера како зимског, тако и свих других видова туризма, који се вежу за планину и активности на планини током читаве године. ЛЈепоте и знаменитости Бањалуке, Сарајева и Мостара сваки озбиљан путник би морао да види. Такође, имамо бројне потенцијале за развој бањског и вјерског туризма'', нагласио је министар.

Према његовим ријечима, сви нивои власти у БиХ су, у складу са уставним надлежностима, опредијељени за опоравак и развој туристичког сектора у постпандемијском времену примјењујући добре праксе земаља чланица ЕУ и препоруке Свјетске туристичке организације, уз поштивање протокола здравствених институција.

''Наш циљ је да пратимо трендове у туристичкој индустрији земаља чланица ЕУ и да се на адекватан начин прилагодимо новом 'нормалом' у туризму. Због тога је посебно похвално што је Свјетска туристичка организација своје активности веома брзо прилагодила новонасталој ситуацији, реагујући и савјетодавно и подстицајно на своје чланице, укључујући и БиХ'', нагласио је Кошарац.

Он је оцијенио да су веома корисне све анализе и препоруке ове организације, те истакао да подржава активности на увођењу стандарда који су покренути са Међународном организацијом за стандарде ИСО, као и активности на изради Међународног кодекса за заштиту туриста.

''Ова ситуација нам је показала и да је неопходно јачати интерсекторску сарадњу, те да је од немјерљивог значаја и сарадња у области пољопривреде, иновација, образовања, заштите човјекове околине, инвестиција и заштите потрошача'', поручио је он.

Према његовим ријечима, циљ БиХ је да у наредном периоду у значајнијој мјери користи програме које нуди Свјетска туристичка организација УН-а.

''Од ове огранизације очекујемо активнији приступ како би се олакшао проток туриста и како би се усагласиле и што прије елиминисале посебне мјере које ограничавају опоравак туризма, у складу са епидемиолошком ситуацијом'', закључио је министар Кошарац.

Дводневном самиту у Атини присуствују представници Комисије за Европу Свјетске туристичке организације УН-а. На почетку састанка учеснике су поздравили премијер Грчке Киријакос Мицотакис, министар туризма Грчке и предсједавајући UNWTO Комисије за Европу Хери Теохарис, генерални секретар УНWТО-а Зураб Пололикашвили и потпредсједник Европске комисије Маргаритис Скинас.

Домаћин 66. састанка је Грчка, као предсједавајућа Комисије за Европу Свјетске туристичке организације УН-а у периоду 2019-2021.

Независне новине