Томашевић градоначелник Загреба, Пенава побједио у Вуковару :: Semberija INFO ::

 

Томашевић градоначелник Загреба, Пенава побједио у Вуковару


ЗАГРЕБ - Томислав Томашевић из платформе лијеве оријентације “Можемо” нови је градоначелник Загреба, показују резултати другог круга локалних избора у Хрватској, које је објавила Државна изборна комисија на основу 97,19 одсто обрађених бирачких мјеста.


Томашевић је освојио 65,25 одсто гласова, а његов противкандидат из десничарског Домовинског покрета Мирослав Шкоро 34,75 одсто гласова, преноси хрватски Index.hr.

У Вуковару је обрађено свих 100 одсто бирачких мјеста, а побједио је досадашњи градоначелник и бивши ХДЗ-ов кандидат Иван Пенава, који се кандидовао испред листе ИП-НЛ, ХКС.

Пенава је у Вуковару добио 54,35 одсто гласова, а садашњи ХДЗ-ов кандидат Никола Мажар 45,65 одсто гласова.

Трка је готова и у Осијеку, гдје је ХДЗ-ов Иван Радић освојио 62,69 одсто гласова, независни кандидат Берислав Млинаревић,уз подршку десничарских Домовинског покрета и Моста, добио је 37,31 одсто гласова.

У Сплиту је, на основу 50,92 одсто обрађених бирачких места, Ивица Пуљак, кандидат Центра за градоначелника, освојио 60,31 одсто гласова, а Вице Михановић из ХДЗ-а 39,69 одсто.

Актуални замјеник градоначелника Марко Филиповић (СДП, ХСУ, ИДС, ХШ) води у Ријеци са освојених 55,07 одсто гласова, а кандидат групе бирача Давор Штимац добио је 44,93 одсто, показују подаци у том граду на основу 62,38 одсто обрађених бирачких мјеста.

У Хрватској је јутрос у седам сати отворено готово 5.500 бирачких мјеста, на којима су грађани у другом кругу локалних избора одлучивали ко ће у идуће четири године водити највеће градове, али и низ жупанија и општина.

Други круг одржан је у 432 града и општине, а право гласа имало је три милиона и 231.000 бирача.

Глас Српске