Локални избори у Хрватској: Мања излазност него у првом кругу :: Semberija INFO ::

 

Локални избори у Хрватској: Мања излазност него у првом кругу


Фото - ХРТ

На локалним изборима у Хрватској до 16.30 часова гласало је 29,18 одсто бирача, што је за шест одсто мање у односу на први круг. Што се тиче четири највећа града, у Загребу је нешто већа излазност него у првом кругу, у Сплиту и Ријеци је око један одсто слабија, док је најмања у Осијеку.

Када је ријеч о жупанијама, највећа излазност је у Личко сењској, чак 44 одсто, а најмања у Загребачкој, Истарској те у Осјечко-барањској.

Међу градовима, највећа је излазност у Госпићу, више од 50 одсто, док је најмања у Великој Горици – 14 одсто.

У другом кругу локалних избора бирачи ће изабрати 14 жупана, градоначелника Загреба (који има статус жупаније), 56 градоначелника и 87 општинских начелника.

Други круг одржава се у 432 града и општине, на готово 5.500 бирачких мјеста, а право гласа има 3.231.000 бирача.

Упркос бројности јединица у којима се одржава други изборни круг, политичка јавност с посебном пажњом очекује исходе у главном граду гдје се сучељавају Томислав Томашевић (Можемо) и Мирослав Шкоро (ДП), у Сплиту гдје се за мјесто градоначелника натјечу Ивица Пуљак (Центар) и Вице Михановић (ХДЗ), у Ријеци гдје су конкуренти Марко Филиповић (СДП) и независни Давор Штимац те у Осијеку гдје снаге одмјеравају ХДЗ-ов Иван Радић и Берислав Млинаревић (ДП, Мост).

Побиједит ће кандидат који добије већи број гласова бирача који су гласали. Уколико се догоди да оба кандидата добију исти број гласова, биће одржан трећи изборни круг.

Прве резултате другог изборног круга, Државно изборно повјеренство (ДИП) објавит ће на својој мрежној страници вечерас у 20 сати.

​БХРТ