Додик: Именовање високог представника није обавезујуће за Српску :: Semberija INFO ::

 

Додик: Именовање високог представника није обавезујуће за Српску


БАЊАЛУКА - Именовање новог високог представника у БиХ Кристијана Шмита није у складу са Дејтоном и није обавезујуће за Републику Српску, рекао је у интервјуу за Радио Републике Српске предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да амбасадори и Савјет за примјену мира (ПИК) не могу да именују високог представника и нагласио да је то сумњиво и није правно именовање.

Он је додао да је Република Српска спремна да разговара о новом именовању, али у складу са Анексом 10, Дејтонског споразума.

- ПИК нема никакво право да именује високог представника. Он је једна неформална група која покушава да доноси формалне одлуке. Стога се потписнице Анекса 10 требају договорити о имену новог високог представника, који се потврђује релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН. Ништа од свега тога се није десило и Српска зато нема обавезу да прихвати именовање - рекао је Додик.

Додао је да је именовање Кристијана Шмита за високог представника, покушај блефирања мађународне заједнице и групе амбасадора предвођених Американцима и Британцима који, како каже, покушавају да игноришу ситуацију у БиХ.

- Сва њихова прича о владавини права у БиХ овом одлуком је пала у воду, јер ово није владавина права већ амбасадора који покушавају да за себе придобију важност. Они јесу представници својих држава, али они су ти који сада креирају атмосферу у БиХ - истакао је Додик.

Глас Српске