СЕКУНДАРНА ТРАУМАТИЗАЦИЈА- ПОСЉЕДИЦЕ ПРОШЛОСТИ ИЛИ ИЗАЗОВИ БУДУЋНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

СЕКУНДАРНА ТРАУМАТИЗАЦИЈА- ПОСЉЕДИЦЕ ПРОШЛОСТИ ИЛИ ИЗАЗОВИ БУДУЋНОСТИ


Један од најзначајнијих имплементираних  активности којима се  младо Удружење  „Психолуминис“ може похвалити је програм рада са секундарно трауматизованим младим особама. „The War Child: Adressing Secondary Trauma in Prijedor“ је пројекат који је имао за циљ развијење методологије за ублажавање секундарне трауматизације међу потомцима ратних ветерана и жртава те њена примјена  у Приједору у раду са 10 младих људи и члановима њихових породица како би се повећало разумијевање заједнице о значају секундарне трауме као потенцијалног покретача радикализације у Приједору. 
 
Пројекат  је трајао 8 мјесеци  и то у периоду од новембра 2019. до јула 2020. године. Чланови “Психолуминиса” се могу похвалити чињеницом да су окупили врсну екипу стручњака који у свом дугогодишњем професионалном раду имају искуства у раду са ратним ветеранима и њиховим потомцима: специјалиста клиничке психологије мр Надежда Савјак са вишегодишњим искуством у раду са ратним ветеранима и хронично трауматизованим младим особама; др психолошких наука и редовни професор развојне психологије универзитета у Нишу Татјана Стефановић Станојевић, специјализована за области емоционалне везаности и проблеме везане за трауматска искуства дјеце, са бројним издатим стручни публикацијама и књигама; Немања Рунић, сарадник за статистичку и методолошгу подршку у програму; системски породични психотерапеут Едита Пајић и когнитивно-бихејиорални терапеут Владан Баера,  са вишегодишњим искуством у раду са ратним ветеранима, аутор књиге „Гдје си био сине мој“ која се уско бави питањима ратних траума и њеним посљедицама. Њихов рад публикован је кроз приручник „Рад са секундарно трауматизованим младим особама“ који се користи као методолошки оквир у раду са секундарно трауматизованим младим особама. 
Обзиром на позитивне исходе рада са младим особама који су изложени поменутом феномену, настављен је рад на овом пољу кроз програм едукације стручњака (психологе, психотерапеуте, социјалне раднике, психијатре и колеге осталих помагачких дјелатности) јавног и невладиног сектора са подручја цијеле БИХ. Акценат је и даље стављен на питање секундарне трауматизације, трансгенерацијским преносом предрасуда, међукултуралне и међунационалне нетрпељивости на млађе генерације које у свом искуству нису имале ратна дешавања. Програм се односио на оспособљавање стручњака за примјену методологије у раду а секундарно трауматизованим младим особама и имплементиран је у периоду од јануара до априла 2021. године.
 
Како је путем Јавног позива пристигло преко 250 пријава, а програм едукације је обухватао број од 90 стручњака, УГ “Психолуминис” организовао је други циклус обуке који је у току а који обухвата још 90 професионалаца са подручја цијеле БиХ. 
Основни циљ од зачетка идеје  био је рад са младим особама.  Стручњаци широм БИХ су препознали важност ове теме те су у својим локалним заједницама отпочели дјеловање и примјену стеченог знања. Нјихов рад је под директном супервизијом двоје експерата, Надежде Савјак и Владана Беаре.
УГ „Психолуминис“ има у плану формирање и јединствене базе података кроз коју ће се омогућити и статистичко праћење промјена код младих особа које су учествовали у програму.
Удружење грађана „Психолуминис“ основано је 2019. године у Приједору са циљем унапређења менталног здравља својих суграђана. Поред пружања континуиране психотерапијске подршке, своје дјеловање су усмјерили  су и у пружање психосоцијалне подршке у виду различитих пројеката.
 
Пројекат се реализује захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative BHRI, који спроводи Међународна организација за миграције IOM Bosnia and Herzegovina, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој USAID Bosnia and Herzegovina.

Маја Зорић, извршни директор