Вулин: Срби и Руси увијек на правој страни историје :: Semberija INFO ::

 

Вулин: Срби и Руси увијек на правој страни историје


БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је да је антифашистичка побједа у Другом свјетском рату побједа српског народа, који никада није био на погрешној страни, а не побједа оних народа који су пред окупатором стајали мирно.

 “Ми смо били на правој страни и ми јесмо на правој страни”, истакао је Вулин на обиљежавању Дана побједе на фашизмом на Тргу Републике у Београду, у организацији града Београда, Фондације “Бесмртни пук” и Руског дома у Београду.

Он је истакао да су велики и моћнији од српског народа “знали да погријеше када је историја у питању”, али да српски и руски народ никада нису били на погрешној страни.

“Могу да покушавају да промене историју колико хоће, али ту чињеницу никада не могу да промене. Наши преци су нас ставили на победничку страну и ми са те стране нећемо да одемо”, нагласио је он.

Он је оцијенио да се деценијама уназад покушава извршити ревизија Другог свјетског рата, те да су земље побједнице разбијене и уништене, док су се поражене земље ујединиле.

“Деценијама покушавају да нам докажу и објасне како смо сувише мали да будемо независни и самостални, како морамо да слушамо и да, као 1941. године, треба да погнемо главу пред моћнијим и бројнијим од себе. Деценијама покушавају, деценијама нису успели и деценијама неће успети”, нагласио је Вулин.

Он је истакао да српски народ зато има право да говори гласно, јер је своју слободу изборио, а нека ћуте они велики и моћни који су са тенковима долазили у Београд да “цијепају и комадају”.

“Ми немачке тенкове никада нисмо чекали раширених руку, има других народа на Балкану који су стајали мирно пред окупатором и сматрали да су део тог великог новог поретка. Има тих народа и нека ћуте и нека се барем постиде када говоре о антифашистичкој победи. То није њихова победа”, нагласио је Вулин.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко је истакао да су Руси и Срби увијек били на правој страни историје и да се и данас заједнички одупиру покушајима ревизије историје, те да заједнички раде на очувању културе сјећања.

Харченко је подсјетио да је руски предсједник Владимир Путим у свом данашњег говору поводом Дана побједе посебно нагласио велику забринутост што садашња ситуација све више подсјећа на ону уочи Другог свјетског рата.

Он је напоменуо да постоје планови за агресију, идеологије искључивости, једнострана кршења споразума који обезбјеђују равнотежу у свијету и Европи.

Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату обиљежава се низом манифестација у Београду, а државна церемонија полагања вијенаца и одавања почасти одржана је у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом свјетском рату.

Срна / Глас Српске