Објављен Програм реформи: Документ пун општих мјеста без конкретних планова :: Semberija INFO ::

 

Објављен Програм реформи: Документ пун општих мјеста без конкретних планова


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Босна и Херцеговина припремила је Програм реформи, нови документ који би требало да буде упућен у централу НАТО-а у Бриселу у склопу договорене сарадње између БиХ и ове војноодбрамбене алијансе.

С обзиром на то да је документ компромис државног нивоа, ентитета, конститутивних народа и осталих грађана чији су политички представници учествовали у креирању документа, његов садржај је разводњен и у њему готово да се не налази ниједна конкретно дефинисана активност или план шта БиХ намјерава урадити како би побољшала своју сарадњу с НАТО-ом. Примјера ради, интереси РС задовољени су формулацијом да овај документ не прејудицира чланство у НАТО-у, а интереси Бошњака и Хрвата задовољени су формулацијом да овај документ представља Годишњи национални програм, односно АНП, који се иначе користи за земље које теже ка чланству. Међутим, када се погледају конкретни приједлози будућих реформи, не налази се ниједна конкретна референца која би пружила доказ да БиХ истински жели да се придружи алијанси.

Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ из реда српског народа, за "Независне" је рекао да о садржају документа треба да се консултујемо с његовим аутором, односно Предсједништвом БиХ, а не са Министарством одбране, али да је он лично задовољан формулацијама које дефинишу однос БиХ и НАТО-а.

"У документу јасно пише да он не прејудицира чланство, а самим тим отклоњене су све евентуалне дилеме о томе шта то значи. Уосталом, обратите пажњу на изјаве функционера НАТО-а у посљедње вријеме. Они никад не говоре о чланству, већ се свака њихова дискусија своди на сарадњу за коју се БиХ опредијелила. Ми у РС расположени смо да сарађујемо с НАТО-ом, и то никад није било спорно", рекао нам је Околић. Из Предсједништва јуче нисмо успјели добити коментар о садржају документа и на који начин је креиран.

У документу се наводи велики број општих мјеста без конкретних активности или рокова, попут "БиХ ће наставити активности на јачању способности управљања кризама и планирање за ванредне ситуације, посебно кроз провођење одређених наведених активности", или реченица у дијелу о економским политикама: "Настављају се планиране активности економског развоја." Планови који се односе на транспортну политику дефинисани су као: "Циљ Оквирне транспортне политике БиХ је одрживи развој транспортног система у БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту засноване на очекиваном економском и друштвеном развоју земље." У плановима о реформама у одбрамбеном сектору написано је: "БиХ ће кроз одбрамбено планирање створити предуслове да одбрамбене институције и ОС БиХ буду способне извршавати задатке дефинисане законом и подржавати испуњење државних циљева у области сигурности и одбране".

Када се ради о заштити тајних података, објашњено је: "У оквиру персоналне сигурности државни сигурносни орган предузима свеобухватне активности како би се извршила сигурносна провјера свих особа у БиХ које рукују НАТО тајним подацима." Из овога се може закључити да тренутно тајним подацима НАТО-а у БиХ рукују лица која још нису прошла безбједносну провјеру.

У табелама са роковима спровођења активности налазе се формулације "континуирано" и "током 2021. године".

Осим што су типске без конкретних планова или намјера, већина формулација дословно су преписане из првог програма реформи који је БиХ упутила у Брисел.

Примјер је формулација о томе да је БиХ израдила комуникацијску стратегију за јавну подршку континуираном партнерству са НАТО-ом.

"На основу ове стратегије, направљен је акциони план који ће се фокусирати на контакте са јавношћу путем семинара, радионица и конференција за циљне групе (локалне власти, универзитети, невладин сектор) и програма контакта са јавношћу чији ће циљ бити упознати јавност у БиХ о важности партнерства са НАТО-ом", наведено је у документу, а оваква формулација од ријечи до ријечи преписана је из претходног документа који је БиХ послала у Брисел.

​Независне новине