Данас је Међународни празник рада - 1. мај: Симбол борбе за права и достојанство радника :: Semberija INFO ::

 

Данас је Међународни празник рада - 1. мај: Симбол борбе за права и достојанство радника


БЕОГРАД - Међународни празник рада, 1. мај, данас се, на разне начине, обљежава у свијету, а у Републици Српској је државни празник.

Масовна окупљања обе године свуда изостају, због пандемије вируса корона, а синдикати су поручили да ће наставити борбу за законска, синдикална и грађанска права својих чланова и свих радника, а

Овај датум се обиљежава у знак сјећања на велике демонстрације у Чикагу у мају 1886. године, када су радници штрајковали тражећи осмочасовно радно вријеме и боље услове рада.

На улицама је простестовало близу 40.000 радника, а њихови захтјеви су симболично истакнути у три чувене осмице, осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања.

Демонстрације су се завршиле крвавим сукобима са полицијом када је шест радника убијено, а око 50 рањено.

Велики број радника је ухапшен, пет радничких вођа је осуђено на смрт, а тројица на робију.

На првом конгресу Друге интернационале, одржаном три године касније, донијета је одлука да се сваког Првог маја одржавају радничке демонстрације.

У Караљевини Србији прве прославе 1. маја организоване су у Београду, Шапцу, Неготину, Крагујевцу, Пожаревцу, Обреновцу и Бајиној Башти.

Прославе су попримиле масовни карактер послије оснивања Главног радничког савеза и Српске социјалдемократске странке 1903. године.

Срна / Танјуг / Глас Српске