Џерард Селман изабран за предсједника Уставног суда :: Semberija INFO ::

 

Џерард Селман изабран за предсједника Уставног суда


БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске на приједлог предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић изабрала је поново Џерарда Селмана за предсједника Уставног суда Републике Српске.

Цвијановићева је овакву одлуку донијела у складу са одредбама Устава Српске, те уважавајући приједлог Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ и позитивно мишљење Уставног суда Српске о Селману као кандидату.

Усвојен је Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, којим се прописују услови и начин стицања тог статуса, права и обавезе тих лица, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава, те друга питања значајна за ову категорију.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности, који предвиђа даљи развој тржишта капитала са акцентом на примарно тржиште, те олакшава приступ капиталу у околностима смањене ликвидности привредних субјеката усљед негативних посљедица пандемије вируса корона.

Усвојен је извјештај о реализацији Дугорочног програма развоја основних геолошких истраживања Српске за период од 2018. до 2020. године, који, између осталог, обухвата израду прегледних и основних геолошких карата Републике.

Народна скупштина Републике Српске прихватила је годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу Републике Српске за 2020. годину, те примила к знању годишњи извјештај о резултатима активности институције Омбудсмана за људска права БиХ за 2020. годину.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио 16. редовне сједнице парламента Републике Српске, а њен наставак заказао за 11. мај у 10.00 часова.

Сједница Народне скупштине биће настављена разматрањем информације о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2020. године.

На дневном реду је и покретање иницијативе за разговор и дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ , као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ – на приједлог клуба посланика СНСД-а.

Биће размотрено и писмо високог представника у БиХ од 27. јануара 2021. године упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика у парламенту Републике Српске.

Срна / Глас Српске