EBRD и ILO: Пандемија угрожава 250.000 радних мјеста у БиХ :: Semberija INFO ::

 

EBRD и ILO: Пандемија угрожава 250.000 радних мјеста у БиХ


ЛОНДОН- Пандемија вируса корона тешко је погодила БиХ и постоји „непосредан ризик од губитка 250.000 радних мјеста због њихове специфичности“, наводи се у данас објављеном заједничком истраживању Међународне организације за рад (ILO) и Европске банке за обнову и развој (EBRD).

У извјештају се додаје да је то обухватало близу 20 одсто радне снаге крајем 2020. године и да ИЛО глобално упозорава на појаву „закључане генерације“.

У студији је утврђено 14 сектора који су посебно осјетљиви на удар пандемије, а међу њима су велепродаја и малопродаја, транспорт, пољопривреда и сточарство, хотелијерство и угоститељство у послуживању хране.

- Ови сектори се у највећој мјери преклапају у Републици Српској и ФБиХ - пише у документу.

EBRD наводи да се половина угрожених радних мјеста налази у микропредузећима која имају до 10 радника и да су посебно на удару млади јер имају велики удио у погођеним секторима.

У анализи се наводи да су оба ентитета покушала да надокнаде предузећима њихове губитке без обзира на то којем сектору припадају.

EBRD препоручује да се на ентитетском нивоу формулише свеобухватна политика запошљавања и да се здравствено осигурање одвоји од категорије незапослених лица.

У препорукама се наводи да треба побољшати повезаност база података и размјену информација међу различитим нивоима власти и институцијама, размотрити додатне шеме за очување радних мјеста и преиспитати досадашње механизме за заштиту радних мјеста, уколико су уведени.

​Срна / Глас Српске