Приходи у РС биљеже раст, за три мјесеца каса тежа за 85 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Приходи у РС биљеже раст, за три мјесеца каса тежа за 85 милиона КМ


БАЊАЛУКА - Упркос кризи, приходи које прикупља Пореска управа РС у првом кварталу ове у односу на исти период прошле године значајно су већи, а уколико се овај тренд настави, каса Републике Српске по основу директних пореза могла би бити тежа за око 300 милиона КМ.

У прва три мјесеца по основу директних пореза прикупљено је 85 милиона КМ више него прошле године, а гледајући појединачно највећи раст прихода забиљежен је по основу пореза на добит. Ове године по том основу, закључно са мартом, прикупљено је 88,8 милиона КМ, или чак 24 милиона КМ више него у прва три мјесеца прошле године.

Значајно већи приход забиљежен је и код пореза на доходак с обзиром на то да је у првом кварталу 2021. године прикупљено 55,4 милиона КМ или преко осам милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

"Уколико се позитивни трендови наставе, државна каса би по основу директних пореза требало да буде пунија за 340 милиона КМ. Прошле године се активно радило на мјерама које резултирају своје ефекте путем директних пореза, а радило се на очувању плата па су већи порези и доприноси на плате, али и са пословном заједницом па су већи профити", рекао је Саша Стевановић, економиста.

Када је ријеч о доприносима укупно, они су у прва три мјесеца у односу на прошлу годину већи за мало више од 36 милиона КМ, с тим што је највише прикупљено по основу доприноса за ПИО. Ове године у прва три мјесеца по том основу прикупљено је 237 милиона КМ, или 19 милиона КМ више него у првом кварталу прошле године, а значајан раст забиљежен је и код доприноса по основу здравствене заштите, дјечје заштите, али и за запошљавање.

"Сада треба анализирати профите пословне заједнице, можда заговарати опорезивање дивиденде и подизање стопе пореза на добит, а заузврат смањити доприносе и оптерећење рада. Рад и капитал код нас нису равномјерно опорезовани. Капитал као израз кумулираног рада је повлашћенији за око пет пута", нагласио је Стевановић.

Као и код директних пореза, по ријечима стручњака, охрабрујући су подаци и када је ријеч о индиректним порезима с обзиром на то да је у прва три мјесеца ове године у односу на исти период прошле године пад од десетак милиона КМ или 2,6 одсто, док је рецимо у Федерацији БиХ тај пад чак око 100 милиона КМ или 13 одсто.

У Пореској управи Републике Српске кажу да је осим њихових мјера утицао низ фактора, прије свега мјере Владе Републике Српске на растерећењу привреде и побољшању положаја радника, од којих је свакако и повећање броја осигураника, затим повећање минималне плате.

Такође, истакли су да се раст може једним дијелом приписати и доброј макроекономској ситуацији у Републици Српској.

Независне новине