Компензациони фонд Српске одобрио 8,4 милиона КМ за набавку вакцина :: Semberija INFO ::

 

Компензациони фонд Српске одобрио 8,4 милиона КМ за набавку вакцина


БАЊАЛУКА - Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас 8.491.392 КМ са укљученим ПДВ-ом за набавку 160.000 доза вакцина против вируса за вакцинацију 80.000 лица.

"Институт за јавно здравство се задужује да изврши набавку вакцина. Такође, Институт је дужан да о реализацији поменуте набавке редовно информише Управни одбор Компензационог фонда", саопштено је након сједнице Управног одбора Компензационог фонда.

Управни одбор Компензационог фонда упознао се и са информацијом о потреби за додатним средствима за набавку тестова за доказивање антитијела и одобрио 300.000 КМ урачунатим ПДВ-ом за ту намјену, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На сједници је одборена и исплата до шест милиона КМ за суфинансирање капиталних инвестиција у пољопривредној производњи ради помоћи произвођачима и прерађивачима за санирање посљедица изазваних вирусом корона.

"Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања у складу са правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи које је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Управни одбор Компензациони фонд упознао се на сједницу у Бањалуци са информацијом о суфинансирању капиталних инвестиција у пољопривредној производњи за ову годину и закључио да су испуњени услови за додјелу милионских средстава за подршку капиталним инвестицијама ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона.

На сједници се Управни одбор Компензационог фонда упознао и са информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду од 1. до 28. фебруара из средстава Компензационог фонда.

"Одобрава се 168.079 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера у поменутом периоду за 31 пословни субјекат", истиче се у саопштењу.

Управни одбор Компензационог фонда је закључио да је Министарство трговине и туризма доставило списак пословних субјеката који испуњавају услове за рефундацију средстава о основу искориштених туристичких ваучера у поменутом периоду, у складу са уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

На данашњој сједници утврђен је приједлог уредбе о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март, који ће бити прослијеђен Влади Републике Српске.

Уредбом се уређују корисници, услови, као и друга питања од значаја за остваривање права на додјелу средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март.

Предложена уредба произашла је из потребе да се помогне привредним субјектима и другим правним лицима који нису могли обављати регистровану дјелатност у марту дуже од пет дана, с циљем санирања посљедица пандемије на њихово пословање.

Срна / Глас Српске