ПРИКУПЉЕН 751 МИЛИОН КМ УВОЗНИХ ДАЖБИНА :: Semberija INFO ::

 

ПРИКУПЉЕН 751 МИЛИОН КМ УВОЗНИХ ДАЖБИНА


Foto: nezavisne.com
 
ГРАДИШКА - На Царинској испостави у склопу Царинског терминала Градишка, који је своје рампе подигао крајем јануара прошле године, током протеклих 14 мјесеци прикупљено је више од 750,85 милиона увозних дажбина, потврђено је за "Независне" из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Модеран царински терминал, подсјетимо, почео је с радом 27. јануара 2020. године, а на његовој царинској испостави од тада па до средине априла ове године обрађене су 134.434 царинске пријаве, од чега се 112.576 односи на увоз робе, а преосталих 21.858 на поступке извоза.

"Статистичка вриједност увезене робе износила је 2.979.806.254,93 КМ, а статистичка вриједност извезене робе 773.324.973,84 КМ, док је од 1. фебруара прошле до 31. марта ове године наплаћено 750.853.102,82 КМ", рекао је за "Независне" Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ.

У истом периоду за кориштење Царинског терминала Градишка до сада су прикупљене накнаде у износу од око 4,75 милиона марака.

Притом, покренуто је 413 прекршајних поступака који се односе и на прекршајне налоге и захтјеве за покретање прекршајног поступка, а поред тога је привремено задржано или уништено неколико хиљада артикала по основу повреде права интелектуалне својине.

Рад Царинске испоставе Градишка организован је од понедјељка до суботе у радном времену од осам до 20 часова, а рад Царинског реферата на граничном прелазу Градишка организован је 24 часа, седам дана у недјељи.

Двадесетчетворочасовно радно вријеме има и канцеларија Царинског реферата на граничном прелазу Градишка, која се налази на самом терминалу Царинске испоставе Градишка.

"Засад овај реферат на граничном прелазу Градишка функционише у пуном капацитету, а изградњом новог моста и почетком рада граничног прелаза на новом мосту и новом терминалу доћи ће до измјена, а у нове просторије доселиће се и Гранична полиција", подсјећају из УИО БиХ.

Иначе, поред службеника УИО, на терминалу у Градишци ради око 60 шпедиција са својим великим бројем запослених (од четири до 20 радника, у зависности од шпедиције), а ту су и службеници Канцеларије за ветеринарство БиХ, као и службеници Републичке управе за инспекцијске послове - Тржишна, Здравствено-санитарна и Фитосанитарна инспекција.

"Пресељењем на нову локацију створени су бољи услови за рад испоставе, а истовремено је одблокиран дио града Градишке у коме се налазио стари царински терминал, око кога су биле велике колоне камиона који су блокирали градске улице и саобраћајнице за улаз у град и излаз из њега. На новој локацији, такође, створени су бољи услови за возаче, с новоизграђеним тоалетима, са туш кабинама, али, нажалост, већ неколико пута су тоалети девастирани и апелујемо и овај пут на чување имовине која служи возачима", истичу из УИО БиХ.

Када је ријеч о мосту у Градишци, његова изградња је у току и радови теку пуном паром.

Ријеч је о мосту на ријеци Сави, који ће спојити хрватску и бх. обалу те ријеке. Планирани рок за довршетак моста Градишка је за годину дана - средина априла 2022. године.

Радове на мосту Градишка изводи босанскохерцеговачко-хрватски конзорцијим који чине "Интеграл инжењеринг", "Ђуро Ђаковић монтажа" и "Загреб монтажа".

У ишчекивању моста на ријеци Сави превозници поручују да би надлежни требало да се побрину за бољу хигијену на терминалу.

"Нисмо задовољни, прљаво је, смећа има много. Шта ће се десити кад се отвори мост, хоће ли доћи до побољшања, не знам", каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

У Царинској испостави Градишка ради 41 царински службеник, двије хигијеничарке, два радника на одржавању и четири чувара. 

У Царинском реферату на граничном прелазу Градишка раде 43 царинска службеника и једна хигијеничарка.

Мјесна надлежност

За спровођење поступака извоза робе прописана је мјесна надлежност царинских испостава по сједишту извозника или према мјесту утовара робе, тако да је Царинска испостава Градишка у том сегменту надлежна за подручја Градишке, Козарске Дубице, Лакташа, Српца и Прњавора.

Притом, за извознике с подручја Прњавора и Лакташа Царинска испостава Градишка надлежна је заједно са Царинском испоставом Бањалука, а за извознике из Козарске Дубице заједно са Царинском испоставом Приједор.

(Независне)