КОРОНА ПОДИГЛА ЦИЈЕНУ ОСИГУРАЊА ЗА 50 ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

КОРОНА ПОДИГЛА ЦИЈЕНУ ОСИГУРАЊА ЗА 50 ОДСТО


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Грађани БиХ који одлуче да ове године прије одласка у стране земље уплате путно здравствено осигурање мораће да издвоје нешто више новца јер је оно у периоду пандемије поскупјело скоро 50 одсто.

Наиме, већина осигуравајућих кућа је у понуду путног здравственог осигурања увела и лијечење од ковида-19, али у том случају грађани осигурање плаћају скоро дупло више.

У Удружењу туристичких агенција БиХ (УТА БиХ) су за "Независне" рекли да је ово осигурање скупље за око 50 одсто у односу на основну премију због увођења ковид осигурања.

"Грађани могу узети ово скупље осигурање, али такође могу узети и основно путно здравствено осигурање, с тим да би тада могли бити у проблему уколико се на путовању заразе вирусом
корона", рекао је Зоран Бибановић, предсједник Удружења туристичких агенција БиХ (УТА БиХ).
Додао је да је важно напоменути да осигуравајуће куће покривају све трошкове лијечења од ковида-19 до 10.000 КМ.
Истакао је да ће у већини осигуравајућих кућа у БиХ основно путно здравствено осигурање за једну особу која ће у иностранству да проведе седам дана коштати око 10 КМ, док с покривеним лијечењем од ковида-19 кошта око 15 КМ.
"Осигуравајуће куће су у вријеме пандемије обуставиле осигурање од отказа туристичким агенцијама", казао је Бибановић за "Независне".

У једној осигуравајућој кући у Сарајеву су за "Независне" рекли да осигурање с укљученим ковидом кошта 1,50 КМ по дану за једну особу, а важи за простор цијене Европе, док цијена основног путног здравственог осигурања износи 1,35 КМ. "С тим да се ово осигурање може максимално уплатити на 30 дана", навели су.

То значи да једна особа која, на примјер, жели да проведе седам дана на љетовању у Хрватској мора да уплати 10,50 КМ, а у ову цијену је укључено и лијечење од ковида-19.

Додали су да је цијена дупло виша за особе старије од 60 године, па за један дан морају уплатити три КМ.

Бањалучанин Раде К. је рекао да је раније прије сваког путовања у иностранство за себе и породицу уплаћивао путно здравствено осигурање, те да планира исто узети и овог љета.

"Раније сам то радио превентивно како бих заштитио себе и своју породицу, посебно јер сам путовао с дјецом. Након појаве пандемије радо ћу платити мало више како би моја породица здравствено била осигурана и ако се случајно заразимо вирусом корона", навео је овај Бањалучанин.

Сузана П. из Приједора је навела да претходне године није путовала у иностранство, али да ове године планира љетовање провести на мору, те да је разматрала да узме осигурање, али да јој се чини да је цијена превисока.

"Провјерила сам цијене, чини ми се да је скупо, али свакако би ме лијечење у страној земљи без осигурања коштало много више", навела је она.

Најављене испоруке вакцина из ЕУ и Ковакса

Из Министарства цивилних послова БиХ су саопштили да би преко Ковакс механизма у периоду од 3. до 9. маја требало да стигне 100.620 доза вакцине фајзер.

Из Министарства су навели да им је потврђена испорука ових вакцина, напомињући да ће тачан датум испоруке зависити од плана произвођача.

Истог дана Европска комисија и Аустрија најавиле су склапање споразума о испоруци 651.000 доза вакцина компанија "БиоНТецх" и "Пфизер" за западни Балкан, а прва испорука се очекује у мају, те су навели ће испоруке редовних транши бити настављене до августа.

Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије, јуче је на свом Тwиттер профилу потврдила да би од маја до краја августа у БиХ требало да стигне 214.000 доза вакцина.
 
(Независне)