Британски тест: Бивше ковид пацијенте поново излажу вирусу :: Semberija INFO ::

 

Британски тест: Бивше ковид пацијенте поново излажу вирусу


ЛОНДОН - Британски научници покрећу тест којим ће бивше ковид 19 пацијенте опет изоложити вирусу како би испитали имуни одговор и видјети да ли ће се људи реинфицирати.

У фебруару, Велика Британија је постала прва земља на свијету која ради ковид 19 испитивања на људима, као у случају када су волонтери намјерно изложени коронавирусу како би помогли у борби против ове опаке болести.

Тестирање које је почело данас разликује се од оног које је обављено у фебруару и има циљ да се види да ли ће се људи реинфицирати, што би научницима могло да омогући боље разумијевање имунитета.

Научници сматрају да је ефикасније да изложе бивше пацијенте корони, него да инфицирају људе који нису имали ковид 19.

"Информација из овог истраживања ће нам омогућити да развијемо боље вакцине и начине лијечења, али и да разумијемо да ли су људи заштићени након прележаног вируса и колико", рекла је вакцинолог и шеф истраживања са универзитета Оксфорд Хелен Макшејн.

Она је додала да ће истраживање помоћи научницима и да схвате какав имунолошки одговор штити од реинфекције.

Ројтерс додаје да су научници користили људе за тестове деценијама уназад како би научили више о маларији, грипу, тифусу и колери и да тако развију лијекове и вакцине против тих болести.

У првој фази испитивања, половини волонтера ће се дати најмања доза короне неопходна да се вирус реплицира, и очекује се да они не развију симптоме или да буду благи.

У другој фази, која почиње на љето, инфицираће се други волонтери са "стандардном дозом". У фази један, до 64 здрава учесника теста, старих од 18 до 30 година који су били инфицирани с ковид-19 пре најмање три мјесеца, биће заражени оригиналним сојем САРС-ЦоВ-2. Онда ће бити у карантину најмање 17 дана и биће надгледани, а ако неко развије симптоме, биће лијечен моногеналним Регенерон антитијелима.

Танјуг / Независне