Станић: Statista.com открио шокантне податке - Српска прва по смртности у Европи :: Semberija INFO ::

 

Станић: Statista.com открио шокантне податке - Српска прва по смртности у Европи


Република Српска према подацима портала statista.com закључно са 13. априлом 2021. године има више умрлих на милион становника од Чешке и нажалост прва је у Европи по смртности'', истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС, нагласивши да је упаљен здравствени аларм – црвено у Републици Српској.
 
„Када пажљиво изанализирамо табелу портала statista.com (Covid-19 deaths worlwide per milion populations as of  April 13, 2021 by country), односно број умрлих од ковида-19 широм свијета на милион становника, видимо да је Чешка Република на првом мјесту по броју умрлих од ковида-19 на милион становника са 2616 умрлих, док је БиХ је на трећем мјесту по смртности по овом критеријуму“, казао је Станић.
 
Међутим, истиче Станић,  кад рашчланимо БиХ по истим критеријумима из доступних и јавно објављених података долазимо до тога да ФБиХ има 2269 умрлих на милион становника, а Република Српска 2743 умрлих на милион становника, што нас поставља на сам врх листе смртности од ковида-19 у Европи.
 
Предсједник Одбора за здравство СДС наглашава да је на шестом мјесту ове листе Сјеверна Македонија са 2049 умрлих на милион становника. Хрватска је на 18. мјесту, док је Србија на 43. мјесту са 832 умрла на милион становника.
 
„Потпуно је јасно да је Србија, захваљујући снажној реформи свог здравственог система, његовом кадровском, материјалном и организационом јачању успјела постићи немогуће. Свакако да је овако добрим исходима лијечења допринијела најуспјешнија вакцинација, обезбјеђење нових технологија и лијекова, изградња квалитетних и функционалних Ковид болница“, појаснио је Станић.
 
Он каже да се поставља питање, какви би тек били исходи да цијело вријеме нисмо имали свесрдну помоћ Србије, да наши грађани нису вакцинисани у Србији и да огромна помоћ из Србије није упућена у Српску.
 
„Исходи лијечења су најважнији показатељ стања здравственог система. Овакви исходи лијечења морају алармирати Министарство здравља и социјалне заштите, а оно мора алармирати Владу РС за подузимање  хитних и неодложних корака. Потребна су системска рјешења нагомиланих проблема у здравству! Здравствени радници су дали и дају све од себе, преморени су дуготрајном борбом, али систем је годинама разаран и то долази на наплату. Не значи  војска лавова, ако их не води лав! То у малом најбоље илуструје ситуација око упропаштавања преко 1000 доза вакцина у Приједору. Српска има специјалне и паралелне везе са Србијом и то треба искористити, само је потребно слиједити бољег од себе, посебно кад ти је тај бољи рођени брат!“, закључио је др Станић.