Египат тражи 900 милиона долара одштете због блокаде Суецког канала :: Semberija INFO ::

 

Египат тражи 900 милиона долара одштете због блокаде Суецког канала


Египат тражи 900 милиона долара одштете након блокаде Суецког канала крајем марта, а контејнерски брод који је то изазвао је заплијењен, извијестио је владин дневни лист Ал-Ахрам.

Шеф Управе Суецког канала (СЦА) је на државној телевизији рекао да се воде “преговори” о накнади штете коју је изазвао Евер Гивен који је запео у каналу и парализирао саобраћај на кључној морској рути.

Египат тврди да није починио погрешку у том инциденту и пребацује одговорност на брод.

“Преговори се настављају, има још пуно неусаглашених тачака с компанијом и осигурањем, почевши од износа”, рекао је адмирал Осама Рабие.

Извор из СЦА је потврдио агенцији Франце прессе да се воде преговори с јапанском компанијом Схоеи Кисен, која је власница брода, те с осигуравајућим кућама. Ал-Ахрам у уторак преноси да је адмирал рекао да његова земља тражи 900 милиона долара.

“Панамски брод Евер Гивен је заплијењен због неисплате 900 милиона долара према пресуди трговачког суда Исмаилије”, рекао је. Исти извор наводи да тај износ одговора “губицима које је брод изазвао властима и његовог одсукавања и одржавања”.

Саобраћај каналом, којим се одвија више од 10 посто свјетске трговине, настављен је 29. марта након одсукавања брода уз помоћ међународних стручњака.

Више од 400 бродова је било блокирано шест дана. Брод који је пловио под панамском заставом, дуг као четири ногометна игралишта, од тада је усидрен у језеру Гранд Лац Амер у средини канала.
СЦА наводи да је Египат током инцидента губио између 12 и 15 милиона долара дневно.
Међу главним изворима прихода земље, пролазак каналом је 2019.-2020. Египту донио 5,7 милијарди долара.

Агенције