Шеранић: Здравствене мјере дале резултате :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Здравствене мјере дале резултате


БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да су дале резултате посљедње петнаестодневне здравствене мјере власти у вези са сузбијањем ширења вируса корона.

“О томе свједоче и људи у УКЦ-у који су јуче и данас имали нешто мање пацијената у односу на протекле седмице”, рекао је Шеранић, који је данас са представницима Свјетске здравствене организације (СЗО) у БиХ, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Универзитетског клиничког центра (УКЦ) посјетио одјељења УКЦ-а у којима се збрињавају пацијенти обољели од вируса корона.

Шеранић је рекао да су у претходном периоду бројке заражених биле далеко веће и да ће ускоро бити јасно, на основу обећавајућих података из посљедњих дана, да ли ће такав тренд бити и настављен.

Он је рекао да је у прошлој седмици, у односу на претпрошлу, био је готово исти број новозаражених, односно у двије седмице нешто више од 3.000 заражених.

Министар здравља и социјалне заштите је рекао да о мјерама не треба пуно полемисати, јер је ријеч и о препорукама СЗО и да те мјере спроводе сви у свијету и у региону.

Шеранић је рекао да су саслушали препоруке СЗО када је ријеч о наставку борбе са пандемијом како би био унапријеђен систем лијечења пацијената од вируса и здравствена заштита у Српској.

Министар здравља и социјалне заштите је рекао да је на плану борбе са пандемијом потребна солидарност и издизање изнад свих препуцавања, па и политичких, да би сви из здравствено-економских проблема заједнички изашли што здравији и спремнији.

“То је потребно јер нам људи умиру од вируса и немојте зарад њих да чинимо оно што не бисмо. Мјере су свима познате, капацитети здравства су спремни, али имају своја ограничења”, рекао је Шеранић.

Он је истакао да остаје забрана окупљања и друге забране и додаје да је појединац онај који спроводи мјеру и утиче на то како ће се болест рефлектовати и пренијети.

Шеранић је рекао да је у УКЦ урађена трећа реорганизација, према којој је “убачено” 100 до 150 нових кревета за лијечење пацијената.

“Направљена су нова три система за тријажу и тачно прерасподјељујемо пацијенте сходно њиховом здравственом стању да би се олакшао рад у УКЦ-у и на најбољи начин збрињавали обољели”, рекао је Шеранић.

Он је додао да је сличан посао урађен у болницама Српске.

“Пацијената је више него у другом таласу вируса, теже су и њихове клиничке слике, а лијечење продужено”, каже Шеранић.

Он је рекао да Српска и у локалним заједницама има довољно стручног и обученог кадра за лијечење вируса.

Шеранић је рекао да су поједине приватне здравствене установе позване да се укључе у процес збрињавања обољелих од вируса и додао да је приватни сектор у великој мјери помогао када је ријеч о збрињавању пацијената од других болести, с обзиром на оптерећеност јавног сектора лијечењем и збрињавањем пацијената обољелих од вируса корона.

“Свјесни смо да вјероватно неки пацијенти у тренутку када требају здравствену његу не могу да је добију, али се трудимо и дајемо све од себе да је добију што прије”, рекао је Шеранић.

Шеранић и остали су обишли Клинику интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а - Интерно, Пулмологија и Ургентни центар, а одржан је и радни састанак са пословодством УКЦ-а.

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а једина у БиХ збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, а позната је по стручном кадру који лијечи пацијенте користећи најсавременију опрему.

Одјељења ковид – Интерно и Пулмологија збрињавају тешко обољеле од вируса, а формирана су у октобру када је Централни медицински блок УКЦ-а подијељен на два дијела да би се одговорило на велики прилив пацијента у другом таласу пандемије.

​Срна / Глас Српске