Сваки трећи преживјели пацијент има неуролошки или психички поремећај :: Semberija INFO ::

 

Сваки трећи преживјели пацијент има неуролошки или психички поремећај


У студији која је обухватила више од 230.000 испитаника, углавном из Сједињених Америчких Држава, установљено је да је сваки трећи преживјели КОВИД пацијент шест мјесеци након изљечења дијагностикован са неким неуролошким или психијатријским поремећајем.

То упућује на закључак да би вал неуролошких и психијатријских пацијената могао да се очекује као посљедица пандемије, наводи се у стручном часопису Lancet Psychiatry, а преноси Тањуг.

Од 14 психијатријских поремећаја, код преживјелих KОВИД пацијената најчешће се јављају анксиозност и депресија, иако научницима није јасно на који начин су ти поремећаји повезани са вирусом, преноси Ројтерс.

У студији није установљено који биолошки или психолошки механизми представљају окидач за наведене поремећаје, али је констатовано да је неопходно да се покрену нова истраживања како би се установило шта изазива ове појаве, како их спријечити или како да се медицински третирају.

Пандемија у свијету

Према подацима странице Worldmeters, у свијету је од почетка пандемије потврђено 133.034.420 случајева корона вируса, а тренутно је активно 22.859.006 случајева инфекције.
Од корона вируса је умрло 2.886.246 људи, а опоравило се њих 107.289.168.
Највише потврђених случајева имају САД – више од 31, 5 милиона, Бразил – више од 13 милиона, Индија – више од 12, 8 милиона, Француска – више од 4,8 милиона и Русија – готово 4,6 милиона.

​Агенције