СВЈЕТСКИ ДАН АУТИЗМА :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКИ ДАН АУТИЗМА


ОНИ НИСУ ИЗАБРАЛИ АУТИЗАМ!
 
Данас се обиљежава Свјетски дан свјесности о аутизму. Према неслужбеним подацима, сматра се да у Босни и Херцеговини постоји на хиљаде дјеце са аутизмом.
 
Аутизам је врло сложен здравствени поремећај. Први знаци аутизма се виде још током раног дјетињства, а препознају се у прве три године дјететовог живота. Дијете нема „брбљање“ до дванаестог (12.) мјесеца живота, нема гестикулације (попут упирања прстом, махања руком поздравних порука и слично) до 12. мјесеца живота, не изговара нити једну ријеч до шеснаестог (16.) мјесеца живота, нити изговара спонтане фраза од двије ријечи до двадесет четвртог (24.) мјесеца живота.

Показатељи да је дијете аутистично су и губитак било које језичне или социјалне вјештине у било којој доби, изостављање успостављања контакта очима с родитељима, не одазивање на своје име, иако се на остале звукове из околине реагује, незаинтересираност за другу дјецу, али и за плишане играчке.

Препорука родитељима и пријатељима аутистичне дјеце је да им помогну у социјалној интеракцији. Охрабрите другу дјецу да их позову да им се придруже у игрању, могуће је да ће бити одушевљени што су укључени у игру. Најбољи су у играма које имају јасан почетак, ток и крај.

Најбитније је  - пружите им безусловну љубав. Они нису изабрали аутизам. Без ваше подршке, шансе да буду успјешне и самосталне особе су слабе. Уз вашу подршку и вођење, могућности су веће него што можда мислите.