Тегелтија: Једине пристигле вакцине у БиХ које нису донација резултат су рада Савјета министара :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија: Једине пристигле вакцине у БиХ које нису донација резултат су рада Савјета министара


БАЊАЛУКА - Једине вакцине које су дошле у БиХ, а да нису донација резултат су рада Савјета министара кроз глобални систем њихове набавке, а све друго је резултат рада Владе Републике Српске или донација која је дошла из Србије за Федерацију БиХ (ФБиХ), истакао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

“Евидентно је да постоји проблем набавке вакцина у БиХ и у већини земаља ЕУ, али ја не желим да говорим ко је одговоран за стање у другом земљама. Када се тражи одговорност у БиХ она је најмање на мени и Савјету министара. Та одоговорност је много више на неким другим и оним који су данас коментарисали проблем набавке вакцина у БиХ”, истакао је Тегелтија.

Он је истакао да је у овом тренутку за њега најважније да је у БиХ стигло 190.000 вакцина и да оне буду доступне грађанима, али да још нема неког озбиљнијег процеса вакцинације.

Тегелтија је на конференцији за новинаре у Сарајеву навео да је Влада Српске набавила око 50.000 вакцина, а Влада ФБиХ 10.000 “Астра Зенека” вакцина од Србије.

“Вакцине из система жковкасж су такође доступне, као и жАстра Зенекаж и жФајзерж, али нисам примијетио да је било ко вакцинисан тим вакцинама”, рекао је Тегелтија.

Он је навео да су вакцине које су дошле из Турске од данас доступне ентитетима и Брчко дистрикту и да очекује да почне процес вакцинације.

На питање новинара да прокоментарише тврдње СДА да су за донације вакцина најзаслужнији Шефик Џаферовић и Бисера Турковић, Тегелтија је рекао да су за донације најзаслужнији народи Кине и Турске и њихови представници власти који су те донације дозначили БиХ.

“Ја сам свима захвалан који су на било који начин пмогли да те вакцине дођу у БиХ”, поручио је предсједавјући Савјета министара.

Што се тиче даље набавка вакцине преко “ковакса”, Тегелтија је рекао да је сљедећа најава да ће доћи 89.200 вакцина “Астра Зенека”, а да се у другој половини априла очекује испорука 650.000 вакцина “Фајзер” за земље западног Балкана.

“Још није тачно дефинисана њихова расподјела, али БиХ не може припасти мање од једне трећине”, рекао је Тегелтија.

Срна / Глас Српске