Формирана Скупштина Сребренице, Бошњаци напустили сједницу :: Semberija INFO ::

 

Формирана Скупштина Сребренице, Бошњаци напустили сједницу


СРЕБРЕНИЦА - Избором скупштинских радних тијела и Радомира Павловића из СНСД-а за потпредсједника Скупштине општине данас је конституисан нови сазив сребреничког парламента.

Сједница је почела свечаним полагањем заклетве изабраних одборника, након чега су бошњачки одборници напустили сједницу незадовољни непостизањем споразума са представницима српских странака.

Рад је наставило 14 одборника из српских странака који су изабрали радна тијела и потпредсједника Скупштине, а предсједник није изабран јер политичке партије нису доставиле ниједан приједлог. Закључено је да ће тај избор бити извршен када се стекну услови.

За вршиоца дужности секретара Скупштине општине изабрана је Љиљана Стевановић.

Павловић је изјавио да је конституисан нови скупштински сазив након неуспјелих преговора са бошњачким представницима.

“Због поштовања рокова за усвајање буџета и других обавеза нисмо више могли чекати и толерисати бошњачку опструкцију која је почела још од предизборне кампање. Нудили смо им расподјелу руководећих позиција у омјеру какав је био када су Срби били у мањини, али они са шест одборника траже више руководних позиција од Срба који имају 15 одборника, што је неприхватљиво. Они на тај начин желе да санирају штету коју су претрпјели због бојкотовања избора”, оцијенио је Павловић.

Он је најавио да ће за два дана заказати тематску сједницу Скупштине општине на чијем дневном реду ће бити разматрање општинског буџета за ову годину.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да није дошло до потписивања коалиционог споразума српског блока са бошњачким због нереалних захтјева Бошњака за руководним мјестима у општини, те локалним фирмама и установама.

“Српске странке имају 15 одборника, бошњачке шест, а Бошњаци су тражили да добију девет руководећих мјеста, као и Срби, иако им по изборном резултату то не припада. Они се ултимативно односе и траже да евентуални споразум потпишу предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДА Бакир Изетбеговић и ДФ-а Жељко Комшић, те да се то обави у присуству амбасадора западних земаља, што је непотребно и неприхватљиво”, појаснио је Грујичић.

Он је истакао да постоји спремност српске делегације да разговара са бошњачким одборницима о њиховом учешћу у власти уколико покажу интересовање и не буду уцјењивали и опструисали.

Срна / Глас Српске