Тегелтија: Вакцине су требале бити заједничко добро, а не инструмент за исказивање моћи :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија: Вакцине су требале бити заједничко добро, а не инструмент за исказивање моћи


САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија исказао је разочарење глобалним системом набавке вакцина, нагласивши да су вакцине требале бити заједничко добро, а не инструмент за исказивање моћи и доминације појединих земаља и политика.

Тегелтија је у разговору данас путем видео-линка са резидентним координатором УН у БиХ Ингрид Мекдоналд нагласио потребу омогућавања БиХ приступа финансијским средствима из међународних извора како би се олакшао и убрзао социоекономски опоравак у постковид периоду, саопштено је из Савјета министара.


Саговорници су указали на неопходност наставка спровођења социоекономских мјера с циљем покретања економских активности, оживљавања привреде и враћања радних мјеста, као и потребу наставка подршке свим нивоима власти у БиХ како би се обезбиједили равномјеран опоравак и развој.

Тегелтија упознао је Мекдоналдову са активностима које Савјет министара, у складу са надлежностима, предузима у борби са пандемијом вируса корона, те изразио захвалност УН на пруженој помоћи у санирању посљедица истакавши, у том контексту, значај Развојног програма УН.

Током састанка досадашња сарадња је оцијењена као успјешна, те је исказана обострана спремност за наставак сарадње на будућим пројектима Савјета министара и агенција УН које дјелују у БиХ.

Састанку су присуствовали резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера, шеф представништва УНИЦЕФ-а у БиХ Ровнак Кан и шеф Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано.

Срна / Глас Српске