Аутопутеви у Републици Српској у цијелости покривени интелигентним ИТС системом :: Semberija INFO ::

 

Аутопутеви у Републици Српској у цијелости покривени интелигентним ИТС системом


Почетком ове године свих 106 километара аутопута у Републици Српској покривено је интелигентним транспортним системом (ИТС), изузетно важним за кориснике, службе одржавања и управљаче аутопута – Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" д.о.о. Бања Лука.

Овај систем омогућава оператерима у контролном центру да управљају саобраћајним токовима у случају инцидената, одржавања аутопута, непредвиђених околности, временских непогода, загушења, али и да прате нормалне, свакодневне активности на аутопуту. На тај начин доприноси смањивању гужве и омогућава управљачу да евидентира све непредвиђене сценарије на аутопуту, као и да их документује у будућим прекршајним и кривичним процесима. ИТС систем значајно побољшава безбједност корисника аутопута, али и свих радника на њему.



Успјешно тромјесечно тестирање

Инжињер за QC и ИТС у Јавном предузећу "Аутопутеви Републике Српске" Сергеј Ђукић објаснио је да су након тромјесечне тестне фазе ИТС система на дионици аутопута Градишка-Бања Лука под сталним надзором оба аутопута у Републици Српској - аутопут Е 661 Градишка-Бања Лука и аутопут "9. јануар" Бања Лука-Добој.

"На комплетној дионици, односно од Градишке до Кладара (Добој), налази се укупно 117 ПТЗ камера за праћење саобраћајних токова и 46 камера за детекцију инцидентних ситуација. Систем за управљање, надзор и контролу саобраћаја на цијелој дужини аутопута у РС има укупно 74 портала, на којима се налазе 152 варијабилна предефинисана саобраћајна знака и 54 информациона дисплеја за комуникацију са корисницима аутопута. Такође, у оквиру ИТС система на цијелој дионици имамо уграђено укупно 68 СОС телефона, који су спојени у контролни центар у Кладарима и Лакташима, као и 14 метеоролошких станица, које су инсталиране на метеоролошки потенцијално ризичним и саобраћајно критичним мјестима", саопштио је Ђукић.



За имплементацију овог захтјевног пројекта била је задужена компанија ТелеГроуп која се већ профилирала у ИТС области у цијелом региону. Екипа ТелеГроуп Бања Лука препозната је на тржишту као једна од водећих компанија у имплементацији сложених интелигентних транспортних система, а на овај начин је заокружила дугогодишњи пројекат пројектовања, набавке и уградње опреме и система за управљање и контролу саобраћаја.

ТелеГроуп заокружио дугогодишњи пројекат

"Успјешно смо имплементирали веома комплексан систем са низом подсистема и уз обуку оператера и стручног кадра који ће га користити. ТелеГроуп као одговорна компанија пружа 24/7 подршку, што је јако битно јер се ради о 'живом' систему који захтијева оперативност у сваком тренутку", изјавили су пројект менаџери ТелеГроупа Горан Перишић и Милош Ступар.

Улога ИТС (Интеллигент транспортатион сyстем) система је да у реалном времену обавијести све учеснике у саобраћају о стању на дионици гдје је имплементиран. Систем који је аутоматизован добија информације од метеоролошких станица, АНПР камера које региструју возила која превозе опасне материје и прате његово кретање, АИД (Automatic Incident Detection) система који обавјештава о инцидентним ситуацијама, видео надзора на цијелој дионици аутопута и наплатним станицама, тунелског система који прикупља информације о стању у тунелу (ниво ЦО2, брзину струјања ваздуха, видљивост, инцидентне ситуације), система управљања освјетљењем на петљама и у тунелима, као и СОС телефона који омогућавају позив контролном центру у случају незгоде.

Пандемија корона вируса помјерила је рок завршетка ИТС система за неколико мјесеци јер је било тешко омогућити производњу и допрему опреме из Њемачке и Холандије, као и обезбједити присуство стручњака из Сиеменса, чији је задатак био увезивање свих подсистема у један јединствени ИТС систем. 

Ипак, из ЈП "Аутопутеви Републике Српске" наводе да су радови на другим пројектима у њиховој надлежности углавном настављени по плану, прије свега изградња моста преко ријеке Саве код Градишке и првих километара аутопута на Коридору 5Ц, на правцу од Товире до Руданке. У наредном периоду приоритет им је изградња аутопута према Србији.

Из компаније ТелеГроуп Бања Лука поручују да ће наставити развој у области ИТС система чијом су интеграцијом омогућили да "Аутопутеви РС" подигну ниво услуге на европске стандарде.