Ефикасност АстраЗенекине вакцине је 79 одсто :: Semberija INFO ::

 

Ефикасност АстраЗенекине вакцине је 79 одсто


ВАШИНГТОН - Ефикасност вакцине против ковида 19 коју су направили АстраЗенека и Универзитет Оксфорд је 79 одсто у спречавању обољења са симптомима, показују данас објављени резултати великог истраживања у САД.

Ефикасност ове вакцине је 100 одсто у спречавању тежих или критичних облика болести и хоспитализације, саопштила је АстраЗенека.


Нови подаци објављени су у вријеме када многе земље настављају употребу ове вакцине након што су Европска агенција за лијекове и Свјетска здравствена организација саопштили да је корист од ове вакцине већа од било каквих ризика, послије истраге о појави крвних угрушака.

АстраЗенека наводи да је независна комисија обавила специфичну анализу о крвним угрушцима и церебралној тромбози у оквиру истраживања у САД уз помоћ независног неуролога.

Компанија напомиње да је ова комисија закључила да „нема повезаног ризика од тромбозе или догађаја које крактерише тромбоза међу 21.583 пацијента који су примили најмање једну дозу ове вакцине".

„Специфичном потрагом за церебралном синусном тромбозом нису пронађени такви случајеви у овом истраживању", пише у саопштењу.


Срна / Глас Српске