ЈАВНА УСТАНОВА ВОДЕ СРПСКЕ БИЈЕЉИНА - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Свјетски дан вода, 22. март :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА УСТАНОВА ВОДЕ СРПСКЕ БИЈЕЉИНА - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Свјетски дан вода, 22. март


ФОТО: Ријека Шипчаница, притока ријеке Таре, општина Фоча, Република Српска
Тема Свјетског дана вода 2021. године је вредновање воде, и говори о томе шта вода значи људима, о истинској вриједности воде и на који начин људи могу да заштите и сачувају воду као витални ресурс.

У средишту кампање овогодишњег Свјетског дана вода је разговор о вредновању воде за живот сваког човјека. Уједињене нације позивају све људе да се укључе у овај разговор тако што ће одговорити на питање шта вода значи за њих, те да испричају своје приче и изразе своје мисли и осјећања о води.

Вода различитим људима значи различите ствари па је циљ кампање да се свеукупно човјечанство кроз разговор подсјети колико вода значи људима у њиховим домаћинствима, у школама и вртићима и на радним мјестима, колико вода значи за хигијену, достојанство и продуктивност сваког човјека, колико је вода важна за сваку религију, културу и народне обичаје, колико вода значи за производњу хране, за пољопривреду, индустрију, туризам и свеукупну економију, колико је вода важна за очување природе. Сва ова питања усмјеравају на одговор да је живот човјека немогућ без воде и да је због тога од непроцјењиве важности заштита воде као ресурса од којег зависи опстанак човјечанства. Јер, вода је живот!

Република Српска располаже значајним водним богатством. Најважнији задатак нашег друштва је да сачувамо обновљиве изворе квалитетне воде за будуће генерације, а то се може постићи само кроз очување животне средине, смањење загађења и рационално кориштење воде.