Зељковић: Рестриктивне мјере и вакцинација једини начин заустављања ширења вируса :: Semberija INFO ::

 

Зељковић: Рестриктивне мјере и вакцинација једини начин заустављања ширења вируса


БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да грађани морају бити свјесни да су вакцинација и увођење рестриктивних епидемиолошких мјера једини начини заустављања ширења вируса корона и да тренутно не постоји бољи и ефикаснији начин борбе.

Зељковић је новинарима у Бањалуци, након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, рекао да је забрињавајуће то што из дана у дан расте број лица позитивних на вирус корона и што се повећава број хоспитализованих, те напоменуо да поштовање мјера мора бити на веома високом нивоу.

- Свјесни смо да ниједна мјера која је рестриктивна није популарна међу грађанима из више разлога, али грађани морају бити свјесни да у овом тренутку не постоји бољи и ефикаснији начин борбе против вируса од епидемиолошких мјера и саме вакцинације - нагласио је Зељковић.

Он је напоменуо да је највећа концентрација вируса корона међу особама између 30 и 65 година старости, те да је циљ доношења мјера смањење контаката између лица.

- У овом тренутку је веома важно да се смање окупљања грађана, да грађани буду свјесни да сваки социјални контакт носи ризик од потенцијалне заразе, нарочито ако се не поштују основне епидемиолошке мјере - ношење заштитне маске, физичка дистанца, појачана хигијена и дезинфекција - навео је Зељковић.

Он је истакао да се улаже труд да вакцинација не буде успорена због тренутне епидемиолошке ситуације, јер је за одвијање тог процеса потребно издвојити одређен број здравствених радника.

- Сви ми бисмо вољели да вакцинација тече брже, али као што сам напоменуо више пута, тренутна епидемиолошка ситуација нам је заробила јако велики број медицинских радника. Вакцинација не може ићи убрзаним кораком док год имамо овакву ситуацију која нам је заробила већи дио особља -  навео је Зељковић.

Зељковић је подсјетио да прва фаза вакцинације обухвата здравствене раднике у ковид одјељењима и особе које живе у домовима за стара лица, а друга фаза обухвата вакцинацију људи старијих од 65 година са хроничним обољењима.

Срна / Глас Српске