Додик: Рестриктивне мјере у наредних седам дана, нећемо затварати привреду и вртиће :: Semberija INFO ::

 

Додик: Рестриктивне мјере у наредних седам дана, нећемо затварати привреду и вртиће


БАЊАЛУКА - Одређене мјере затварања у Републици Српској биће на снази у наредних седам дана, али привреду и вртиће нећемо затварати, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Он је рекао да ће више детаља о затварањима у Српској бити саопштено данас на конференцији Републичког штаба за ванредне ситуације.

-Седам дана имаћемо мјере затварања, да се види да ли се смањује број заражених. Велики је број у Бањалуци. Епидемиолошка ситуација налаже томе да се подузму мјере - казао је.

Поновио је да морамо имати у виду чињеницу да су медицински радници заморените да ће након седам данба бити поново размотрена епидемиолошка ситуација.

- Ова седмица за школу ће се рачунати да је прољетни распуст, нико ништа неће изгубити -  казао је Додик.

Нагласио је да реална индустрија остаје да ради, а одговарајући на питања новинара о сектору угоститељства из којег су апеловали на власти да их не затварају,

Додик је одговорио да је наравно важно и угоститељство, али да "нисмо сви заједно учинили довољно, ни ми, ни они, зато морамо да ово учинимо“.

Додао је да се неће моћи помоћи у покривању трошкова угоститељима као раније, али да ће ентитетске власти видјети да нешто помогну ако буду могли.

-Значајан број угоститељских објеката је кршио правила“, казао је Додик и позвао све угоститеље на сарадњу наводећи „нећемо их оставити саме“.

Истакао је да су нове мјере донешене, јер је притисак на здравствени сектор огроман, а здравствени радници су заморени.

Апеловао је на поштивање мјера наводећи да ако се на тај начин побољша ситуација у наредних седам дана може доћи до укидања неких од мјера.

Поручио је да је епидемиолошку сиутацију у Републици Српској потребно схватити на свим нивоима власти и да се поштују све мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације јер се само тако може прекинути експанзија ширења заразе вирусом корона.

- Само тим начином можемо покушати прекинути експанзију ширења заразе која угрожава животе, заштитити задравље и спријечити притсак на здравствени сектор - изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да се медицински радници већ годину дана суочавају са овим проблемом и да су заморени, а да ширење епидемије представља озбиљан проблем.

- Мој апел је да се поштују мјере и да са (досљеднијим) поштивањем мјера покушамо да видимо шта ће бити за седама дана. Ако будемо успјешни у томе, то ћемо вратити на претходно стање, ако не продужићемо - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а након састанка са одборницима бањалучке скупштинске већине.

Глас Српске / Анадолија