АМБАСАДОР У БИХ У КАНАДИ НА УДАРУ БОШЊАЧКЕ ДИЈАСПОРЕ ЗБОГ СТАВА ДА ОХР ТРЕБА ДА ОДЕ :: Semberija INFO ::

 

АМБАСАДОР У БИХ У КАНАДИ НА УДАРУ БОШЊАЧКЕ ДИЈАСПОРЕ ЗБОГ СТАВА ДА ОХР ТРЕБА ДА ОДЕ


Foto: Glas Srpske
Амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав изјавио је да је представнике канадске Владе упознао са чињеницом да у БиХ не постоји консензус у вези са даљим постојањем ОХР-а због чега се нашао на мети напада бошњачке дијаспоре.

- То није мој лични став, него чињенице које су такве какве јесу и оне се очигледно не допадају појединцима и организацијама који су у прошлости навикли да се спољна политика БиХ креира само у интересу једног народа - рекао је Милисав за Глас Српске.

Он каже да не види ништа спорно у изјавама и ставовима које је пренио канадској страни на састанку, поводом најаве да ће Канада предложити Џозефа Инграма као свог кандидата на функцију високог представника у БиХ, те да у потпуности стоји иза њих.

- На састанку је речено да у БиХ не постоји консензус у вези са питањем потребе даљег постојања ОХР-а и то је неоспорна чињеница јер је неспорно да не постоји сагласност у вези са овим питањем - рекао је Милисав.
Он додаје да је друга изјава да је преовлађујући став политичких представника два конститутивна народа да је вријеме да се ОХР затвори, те да БиХ, са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властиту будућност и развој.

Милисав оцјењује да је парадоксално то што његови ставови "промовишу и иду у прилог самосталности, независности и суверености БиХ, као и њеном европском путу, односно све оно за шта се наводно залажу они који га нападају и критикују".

- Ово није први пут да сам на мети критика, па и пријетњи и увреда екстремистичких организација и појединаца, али то доживљавам као дио посла и одговорности позиције коју сам добио повјерење да обављам - рекао је Милисав.
Према његовим ријечима, овакво понашање ове и сличних организација ствара лошу слику о БиХ у Канади и свијету и дјелује ка продубљивању неповјерења и разградњи БиХ.

- Што прије сви схвате да ставове и интересе једног народа није могуће наметати осталима и представљати као ставове цијеле БиХ, прије ћемо доћи до договора и консензуса и окренути се приоритетно економским темама и економској дипломатији у најбољем интересу свих грађана, како Републике Српске, тако и Федерације БиХ - закључио је Милисав.

Организација "Институт за истраживање геноцида" из Канаде писала је члановима Предсједништва БиХ и министарки иностраних послова БиХ због наводног "антибосанског и антиуставног дјеловања амбасадора Милисава", захтијевајући од њих да против амбасадора покрену дисциплински поступак.

Ова организацију, како наводи Глас Српске, позната је по заступању идеје о унитарној БиХ и ставовима сличним СДА, а у писму су подсјетили и на чињеницу да 11. јула прошле године на 25. годишњицу злочина у Сребреници на Амбасади у Канади заставе нису биле спуштене на пола копља.
 
(СРНА)