И Словенија привремено обуставља цијепљење цјепивом АстраЗенеке :: Semberija INFO ::

 

И Словенија привремено обуставља цијепљење цјепивом АстраЗенеке


Фото - Фена

И Словенија се придружила све већој скупини земаља у Еуропској унији које су се одлучиле привремено зауставити цијепљење цјепивом АстраЗенеке против ковида-19, потврдио је вечерас министар здравства Јанез Поклукар.

Поклукар је на ненајављеној конференцији за новинаре у Љубљани казао да је таква одлука донесена превентивно и из опреза и да ће вриједити све док се о сигурности цјепива не изјасни агенција за лијекове (ЕМА) Еуропске уније, што се очекује у уторак.

Одлука практично значи да ће они који су на цијепљење цјепивом АстраЗенеке били наручени у уторак бити цијепљени касније, чим ЕМА донесе своју одлуку, појаснио је министар.

Одлука Словеније долази након што је задњих дана већи број чланица ЕУ-а, међу њима и Њемачка, Француска и Италија, донијеле одлуку о привременом заустављању цијепљења цјепивом АстраЗенеке, након одређеног броја случајева појаве крвних угрушака код особа које су биле цијепљене, премда узрочно-посљедична веза између цијепљења и згрушавања крви није потврђена.

Задњи тједан цјепивом АстраЗенеке у Словенији су се цијепили педагошки дјелатници и одгојитељи. Нема извјешћа да је забиљежен неки случај стварања крвних угрушака, али је у више школа било тешкоћа с наставом због нешто јачих имунолошких реакција код учитеља и одгајатеља, због чега су неки већ наручени на цијепљење то накнадно отказали.

Епидемиологиња Матеја Логар још је у понедјељак ујутро на конференцији за новинаре рекла да ће се унаточ резервама које се јављају у неким еуропским државама цијепљење с АстраЗенекиним цјепивом у Словенији наставити и да су бенефити цијепљења много битнији од евентуалних појачаних имунолошких реакција након цијепљења, као што су бол у мишићима, главобоља и слични симптоми, преноси Хина.

БХРТ