Шеранић: Обесхрабрују најаве ограничавања кретања људи и роба :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Обесхрабрују најаве ограничавања кретања људи и роба


БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је, током онлајн састанку министара здравља земаља Западног Балкана, да су обесхрабрујуће најаве о ограничавању кретања људи и роба, али и чињеница да постоје проблеми с набавком вакцина преко Covax механизма.

Шеранић је током састанка, који је организовао директор Регионалне канцеларије Свјетске здарвствене организације за Европу Ханс Клуге, нагласио да је поносан због чињенице да су земље региона показале велики степен солидарности не само кроз донације медицинске опреме, заштитне опреме или лијекова него и омогућавањем кретања људи.

"Истовремено, обесхрабрују најаве о ограничавању кретања људи и роба, као и чињеница да се суочавамо са изазовом набавке вакцина из COVAX механизма, за шта се надам да ће ускоро бити превазиђено", рекао је министар Шеранић.

Министар Шеранић је нагласио важност повезивања здравствене и социјалне заштите у превазилажењу кризе изазване пандемијом, јачања кадровских капацитета у здравству, као и важност јачања капацитета примарне здраствене заштите по мјери појединца.

"Потребна нам је снажнија подршка Свјетске здарвстевне организације и када су у питању протоколи у лијечењу пацијената сада када имамо много научних и клиничких студија, када имамо на доказима засноване чињенице, како бисмо учинили највише што можемо за добробит наших пацијената", поручио је министар Шеранић и захвалио регионалној Канцеларији СЗО на до сада пруженој подршци, преносе Независне Новине.

На састанку је констатовано да су се због пандемије здравствени системи морали прилагођавати, што је донекле зауставило развој и унапређење здравствених услуга унутар здравствених система.

Било је ријечи и о могућности заједничког креирања мапе пута уз подршку Свјетске здравствене организације, а у складу са претходно усвојеним Европским програмом рада са циљем приближавања универзалном приступу здравственој заштити, одговору у случају здравствених криза као и промоцији здравља и благостања.  

Glas Srpske