ЈЗУ СВЕТИ ВРАЧЕВИ БИЈЕЉИНА: Само одговорним понашањем сваког појединца можемо спријечити даље погоршање епидемиолошке ситуације. :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ СВЕТИ ВРАЧЕВИ БИЈЕЉИНА: Само одговорним понашањем сваког појединца можемо спријечити даље погоршање епидемиолошке ситуације.


На лијечењу у ковид болницама је 54 болесника, од којих је више од половине са тешком клиничком сликом. Тринаест болесника је на респираторима, а 28 на кисеоничкој терапији. За само  5 дана у ковид болнице примљена су 32 болесника. Проценат позитивних у односу на укупан број тестираних, а  који су  упућени из ХЕС-а Дома здравља Бијељина,  протеклих дана  је висок и износи преко 60 одсто. 

Због погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Бијељине, јутрос је у ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ одржан хитан састанак стручног колегијума и чланова Кризног штаба на којем је  усвојено  сљедеће: 

- усвојене су хитне додатне мјере у циљу спречавања ширења интрахоспиталних инфекција
- одлучено је  да ће у Болници у наредном периоду бити смањен обим услуга које немају карактер хитности за 20 %. 
- да   сви упућени пацијенти на хоспитализацију (елективне процедуре) морају да имају урађен ПЦР тест не старији од 48 х или серолошки тест.  Искључиво ПЦР тест је неопходан за болеснике упућене на коронарографију и ендоскопске процедуре. За сва осигурана лица, али искључиво за поменуте сврхе,  трошкове  ПЦР тестирања сносиће  Болница. 
- У циљу очувању здравља наших грађана, упућен је  допис Дому здравља Бијељина на заједничко дјеловање према Градском кризном штабу, са приједлогом за стриктног придржавања епидемиолошких мјера, приједлогом за скраћење радног времена тржних центара и угоститељских објеката. 

 Апелујемо на све да покажу максималну одговорност јер је то једини начин да зауставимо даље ширење инфекције. Само одговорним понашањем сваког појединца можемо спријечити даље погоршање епидемиолошке ситуације. 

Овим путем информишемо јавност да се процес вакцинације радника Болнице одвија без проблема. Свим радницима Болнице омогућено је да се вакцинишу, а до сада је око 70 одсто здравствених радника  примило прву дозу вакцине, а највећи број је ревакцинисан.