Папа Фрањо отворио документацију о НДХ и Другом свјетском рату :: Semberija INFO ::

 

Папа Фрањо отворио документацију о НДХ и Другом свјетском рату


ВАТИКАН - Папа Фрањо одлучио је 4. марта 2019. године да потпуно отвори тајни ватикански архив из времена Другог свјетског рата, када је Католичку цркву водио папа Пије Дванаести, што су Јевреји захтијевали деценијама.

Поједине јеврејске организације и данас оптужују Пија, који је владао од 1939. до 1958. године, да је игнорисао Холокауст током Другог свјетског рата и да о томе није снажно говорио.

Истовремено, српске организације и Српска православна црква сматрају Ватикан одговорним за помоћ при бијегу усташких злочинаца из Независне Државе Хрватске (НДХ).

Такође, спорна је и улога Алојзија Степинца, усташког викара и прве особе Католичке цркве у НДХ током погона Срба, Јевреја и Рома.

Многи сматрају да су власти усташке НДХ, на чијем челу се налазио фашиста и саучесник Хитлера Анте Павелић, предали на чување Ватикану 350 милиона швајцарских франака у злату.

Ова "трансакција" усташког главешине и Ватикана документована је у спису од 21. октобра 1946. године, који је потписао Американац Емерсон Биглоу.

И ЦИА постепено скида печате са тајних докумената. Чињеница да су Американци одмах послије Другог свјетског рата постали заштитници бивших нацистичких злочинаца - престаје да буде тајна.

У медијима се понекад појављују документа која многе изненађују. На примјер, утврђено је да је лидер хрватских фашиста Анте Павелић у току рата успио да преко Ватикана прокријумчари на Запад неколико тона злата и драгоцјености украдених од Јевреја и Срба.

Британски командоси су 1945. године заплијенили 150 милиона франака хрватских фашиста, док су ови покушавали да их пребаце преко швајцарско-аустријске границе.

Међутим, већи дио злата отетог од јеврејског становништва нашао се у Ватикану, одакле је тајно, дио по дио, слат у Шпанију и Аргентину.

Срна / Независне