Данас је Свјетски дан уха и слуха - Слух за све! :: Semberija INFO ::

 

Данас је Свјетски дан уха и слуха - Слух за све!


Сваке године, 3. март обиљежава се као Свјетски дан уха и слуха с циљем подизања свијести и промовисања активности које доприносе превенцији губитка слуха и унапређењу здравља уха. Овогодишњи глобални слоган у организацији Свјетске здравствене организације је "Слух за СВЕ!", а обиљежит ће га објављивање првог свјетског извјештаја о слуху, наводе из Института за здравље и сигурност хране (ИНЗ).

Превенција умјесто посљедица

Добар слух и комуникација важни су у свим фазама живота. Губитак слуха (и сродне болести уха) могу се избјећи превентивним радњама као што су заштита од гласних звукова, добре праксе његе уха и имунизација. Неопходно је благовремено утврдити и затражити одговарајућу његу. Људи којима пријети губитак слуха требају редовно провјеравати свој слух, а они који изгубе слух (или добију сродне болести уха) требају потражити његу само и искључиво код здравственог радника.



Број људи који живе са неутврђеним губитком слуха и болестима уха је неприхватљив. Потребне су правовремене акције како би се спријечио и ријешио губитак слуха. Заштита слуха човјека мора бити укључена у националне здравствене планове за универзално здравствено осигурање.

Примјер прегледа у школама ЗДК

С циљем заштите слуха младих и дјеце и раног откривања оштећења слуха, Служба за школску хигијену Института за здравље и сигурност хране Зеница још од 2013. године сваке године проводи скрининг програм за рано откривање оштећења слуха код свих ученика у свим основним школама у ЗДК. У 2020. години скрининг преглед је обављен код 2.351 ученика, од чега је 55 (2,3%) добило препоруку за додатни специјалистички преглед. Годину раније (2019.) скрининг преглед је обављен 6.989 ученика, од чега је 155 (2,2%) добило препоруку за додатни специјалистички преглед. Укупно у периоду 2013. – 2020. година скрининг прегледу је обављен код 24.135 ученика, од чега је 592 (2,5%) добило препоруку за додатни специјалистички преглед.

Безболни прегледи дјеце и одраслих

Код дјеце је теже уочити оштећење слуха него код одраслих особа и то је један од разлога зашто је важно да свако дијете буде дио скрининг прегледа који се проводи у школи или генерацији којој дијете припада. У оквиру скрининг прегледа проводи се аудиометрија, односно безболно испитивање слуха, која се биљежи на аудиограм. Одређује се најмања гласноћа чистог тона којег испитаник чује – тзв. праг слуха. Претрага се обавља у тихој просторији са слушалицама и испитанику се пуштају различите фреквенције звука које он јавља кад их примијети (чује), те се на основу тога ствара графички приказ прага слуха.

Када одрасле особе требају ићи на преглед слуха? Кад почну гласније причати, кад имају сталну потребу да друге особе понове речено, кад се напрежу да боље чују или не разумију разговор, поготово у бучнијим ситуацијама, или имају мишљење како сви други неразговијетно причају и "мумљају". Контрола је неопходна и пожељна и кад особе непрестано појачавају звук телевизора или радија, избјегавају друштво, осјећају зујање у једном или оба уха или одају дојам незаинтересиране особе која споро реагује.

Институт за здравље и сигурност хране